Topplista: EPA (Eikosapentaensyra)

Livsmedel med högst halt av EPA (omega-3) per 100g

Varför är epa (eikosapentaensyra) viktigt?

EPA (eikosapentaensyra) är en omega-3 fettsyra som främst finns i fet fisk och marin föda. EPA har starka antiinflammatoriska egenskaper och är särskilt viktig för hjärt-kärlhälsa och stämningsreglering.

Vetenskapliga fakta

  • EPA finns nästan uteslutande i fisk och skaldjur
  • Har särskilt starka antiinflammatoriska egenskaper
  • Viktigt för hjärt-kärlhälsa
  • Kan ha positiva effekter på depression
  • Rekommenderat intag är cirka 250-500mg per dag

Hälsofördelar

  • Minskar inflammation i kroppen
  • Skyddar mot hjärt-kärlsjukdom
  • Kan förbättra humör och minska depression
  • Stöder immunförsvaret
  • Kan minska ledvärk vid reumatism
  • Bidrar till frisk hud

Rekommendationer

Dagligt behov:

Ät fet fisk 2-3 gånger per vecka för att få tillräckligt EPA

Bästa källor:

  • Lax
  • Makrill
  • Sill
  • Sardiner
  • Tonfisk
  • Ansjovis

Praktiska tips:

  • Välj vild fisk framför odlad när det är möjligt
  • Tillskott kan vara aktuellt för de som inte äter fisk
  • EPA behålls bäst vid skonsam tillagning
  • Kombinera med vitamin E för bäst absorption

Vetenskaplig grund

EPA (eikosapentaensyra, C20:5) är en omega-3 fettsyra som spelar en viktig roll i produktionen av antiinflammatoriska signalmolekyler. Kliniska studier visar att EPA kan minska inflammation, förbättra kardiovaskulär hälsa och ha positiva effekter på mental hälsa.

100
Produkter i listan
151
Analyserade produkter
2.2g
Högsta värde
2.20 g
1.80 g
1.10 g
1.10 g
0.60 g
0.50 g
0.50 g
0.50 g
0.40 g
0.40 g
0.40 g
0.30 g
0.30 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g
0.20 g

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.