Varför är vitamin d viktigt?
Vitamin D är viktigt för benens hälsa och kalciumabsorption. Det hjälper också immunsystemet och musklerna.
Vetenskapliga fakta
- Vitamin D produceras i huden när den exponeras för UVB-strålning
- Få livsmedel innehåller naturligt vitamin D
- Lagras i fettväv och lever för användning under vintermånaderna
- Fungerar mer som ett hormon än ett traditionellt vitamin
- Brist är vanlig i nordliga länder med begränsat solljus
Hälsofördelar
- Reglerar kalcium- och fosforabsorption för stark benstruktur
- Stödjer immunsystemets funktion och inflammationsregulering
- Kan minska risken för autoimmuna sjukdomar
- Spelar roll i muskelstyrka och balans
- Potentiellt skydd mot vissa cancerformer
Rekommendationer
Dagligt behov:
10-20μg beroende på ålder och solexponering
Bästa källor:
- Solljus (UVB) är den viktigaste källan
- Fet fisk som lax, makrill och sardiner
- Äggula från frigående höns
- Berikade produkter som margarin och mjölk
Praktiska tips:
- Få 15-30 minuter solljus dagligen under sommaren
- Överväg tillskott under vintermånaderna
- Låt testa vitamin D-status regelbundet
- Äldre och mörkhyade behöver extra uppmärksamhet
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Mycket höga doser kan orsaka hyperkalcemi (för högt kalcium)
- Överdosering kan leda till njurskador och njursten
- Interagerar med vissa mediciner som digitalis
Pågående debatter:
- Optimal bloднивå diskuteras - olika referensintervall används
- Debatt om preventiva effekter mot cancer och hjärtsjukdom
- Säkerhet med höga terapeutiska doser
- Berikningspolitik för livsmedel varierar mellan länder
Vetenskaplig grund
Vitamin D-forskning har exploderat de senaste decennierna. Medan benhälsoeffekterna är väletablerade, pågår intensiv forskning om immunmodulering, cancerprevention och kardiovaskulära effekter.
100
Produkter i listan
630
Analyserade produkter
98.0μg
Högsta värde
98.0 μg
98.0 μg
48.0 μg
48.0 μg
40.0 μg
40.0 μg
35.0 μg
35.0 μg
29.0 μg
27.9 μg
24.9 μg
24.3 μg
23.0 μg
23.0 μg
21.4 μg
21.2 μg
20.8 μg
20.3 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
20.0 μg
19.5 μg
19.2 μg
19.2 μg
19.1 μg
19.1 μg
19.0 μg
19.0 μg
17.1 μg
15.4 μg
15.0 μg
14.0 μg
13.6 μg
13.2 μg
13.2 μg
13.0 μg
13.0 μg
12.4 μg
12.3 μg
12.0 μg
11.4 μg
11.3 μg
11.2 μg
11.1 μg
10.6 μg
10.3 μg
10.1 μg
9.98 μg
9.60 μg
9.40 μg
9.20 μg
9.10 μg
9.04 μg
8.95 μg
8.95 μg
8.88 μg
8.85 μg
8.61 μg
8.38 μg
8.38 μg
8.30 μg
8.23 μg
8.20 μg
8.19 μg
8.00 μg
7.95 μg
7.83 μg
7.74 μg
7.54 μg
7.50 μg
7.50 μg
7.49 μg
7.40 μg
7.37 μg
7.33 μg
7.02 μg
7.00 μg
7.00 μg
6.99 μg
6.93 μg
6.91 μg