Topplista: Vitamin D

Livsmedel med högst halt av vitamin D per 100g

Varför är vitamin d viktigt?

Vitamin D är viktigt för benens hälsa och kalciumabsorption. Det hjälper också immunsystemet och musklerna.

Vetenskapliga fakta

  • Vitamin D produceras i huden när den exponeras för UVB-strålning
  • Få livsmedel innehåller naturligt vitamin D
  • Lagras i fettväv och lever för användning under vintermånaderna
  • Fungerar mer som ett hormon än ett traditionellt vitamin
  • Brist är vanlig i nordliga länder med begränsat solljus

Hälsofördelar

  • Reglerar kalcium- och fosforabsorption för stark benstruktur
  • Stödjer immunsystemets funktion och inflammationsregulering
  • Kan minska risken för autoimmuna sjukdomar
  • Spelar roll i muskelstyrka och balans
  • Potentiellt skydd mot vissa cancerformer

Rekommendationer

Dagligt behov:

10-20μg beroende på ålder och solexponering

Bästa källor:

  • Solljus (UVB) är den viktigaste källan
  • Fet fisk som lax, makrill och sardiner
  • Äggula från frigående höns
  • Berikade produkter som margarin och mjölk

Praktiska tips:

  • Få 15-30 minuter solljus dagligen under sommaren
  • Överväg tillskott under vintermånaderna
  • Låt testa vitamin D-status regelbundet
  • Äldre och mörkhyade behöver extra uppmärksamhet

Risker & Kontroverser

Potentiella risker:

  • Mycket höga doser kan orsaka hyperkalcemi (för högt kalcium)
  • Överdosering kan leda till njurskador och njursten
  • Interagerar med vissa mediciner som digitalis

Pågående debatter:

  • Optimal bloднивå diskuteras - olika referensintervall används
  • Debatt om preventiva effekter mot cancer och hjärtsjukdom
  • Säkerhet med höga terapeutiska doser
  • Berikningspolitik för livsmedel varierar mellan länder

Vetenskaplig grund

Vitamin D-forskning har exploderat de senaste decennierna. Medan benhälsoeffekterna är väletablerade, pågår intensiv forskning om immunmodulering, cancerprevention och kardiovaskulära effekter.

100
Produkter i listan
630
Analyserade produkter
98.0μg
Högsta värde
40.0 μg
40.0 μg
29.0 μg
27.9 μg
24.3 μg
#13
Ål rå

SLV

23.0 μg
#14
Ål rå

SLV

23.0 μg
21.4 μg
21.2 μg
#18
Skarpsill

SLV

20.3 μg
17.1 μg
15.4 μg
13.6 μg
13.2 μg
13.2 μg
13.0 μg
12.4 μg
12.3 μg
10.6 μg
10.3 μg
9.98 μg
9.60 μg
9.20 μg
9.04 μg
8.88 μg
8.61 μg
8.30 μg
8.23 μg
8.19 μg
#81
Sik rå

SLV

8.00 μg
7.49 μg
7.33 μg
7.00 μg
6.93 μg
6.91 μg

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.