Topplista: Omega-3 fettsyror

Livsmedel med högst halt av omega-3 fettsyror per 100g

Varför är omega-3 fettsyror viktigt?

Omega-3 fettsyror (ALA, EPA och DHA) är essentiella fettsyror som kroppen inte kan producera själv. De är viktiga för hjärt- och kärlhälsa, hjärnfunktion och inflammationsreglering. EPA och DHA finns främst i fet fisk, medan ALA finns i växtbaserade källor som linfröolja och valnötter.

Vetenskapliga fakta

  • Omega-3 fettsyror är essentiella och måste tillföras via kosten
  • EPA och DHA är mest aktiva formerna och finns främst i fet fisk
  • ALA (alfa-linolensyra) kan delvis omvandlas till EPA och DHA i kroppen
  • Rekommenderat intag är 2-3 gram omega-3 per dag
  • Omega-3 minskar inflammation och stöder hjärt- och hjärnhälsa

Hälsofördelar

  • Minskar risken för hjärt-kärlsjukdom
  • Stöder hjärnfunktion och minne
  • Har antiinflammatoriska egenskaper
  • Viktigt för ögonhälsa och synskärpa
  • Kan minska risken för depression
  • Stöder utveckling hos barn och foster

Rekommendationer

Dagligt behov:

Ät fet fisk 2-3 gånger per vecka eller 2-3 g omega-3 per dag

Bästa källor:

  • Fet fisk (lax, makrill, sill, sardiner)
  • Linfröolja och linfrön
  • Chiafrön
  • Valnötter
  • Rapsoljja
  • Omega-3 berikade ägg

Praktiska tips:

  • Kombinera olika omega-3 källor för optimal balans
  • Förvara omega-3 rika oljor mörkt och svalt
  • Välj kallpressade oljor för bäst kvalitet
  • EPA/DHA-tillskott kan vara aktuellt för vegetarianer

Vetenskaplig grund

Omega-3 fettsyrorna alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) är fleromättade fettsyror som är essentiella för optimal hälsa. Vetenskapliga studier visar genomgående positiva effekter på kardiovaskulär hälsa, hjärnfunktion och inflammationsreglering.

100
Produkter i listan
1,558
Analyserade produkter
52.3g
Högsta värde
52.3 g
24.2 g
21.8 g
8.50 g
8.50 g
7.40 g
5.70 g
4.90 g
4.60 g
4.30 g
4.10 g
4.00 g
3.10 g
3.10 g
2.40 g

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.