Topplista: Natrium (högst)

Livsmedel med högst natriuminnehåll per 100g

Varför är natrium (högst) viktigt?

Natrium behövs för vätskebalans och nervfunktion, men högt intag ökar risken för högt blodtryck.

Vetenskapliga fakta

  • Extremt höga natriumhalter finns i vissa traditionella konserveringsmetoder
  • Industriella processer kan koncentrera natrium kraftigt
  • Kroppen kan hantera tillfälligt högt intag men inte kroniskt
  • Äldre och personer med högt blodtryck är mer känsliga
  • Vissa kulturella maträttter innehåller mycket natrium traditionellt

Hälsofördelar

  • Traditionella konserveringsmetoder förhindrar födförgiftning
  • Kan vara livräddande vid extrem vätskeförlust
  • Kulturell och historisk betydelse i matkultur
  • Ger smak som kan göra näringsrik mat mer aptitlig

Rekommendationer

Dagligt behov:

Begränsa till speciella tillfällen

Bästa källor:

  • Använd som krydda i mycket små mängder
  • Balansera med kaliumrika livsmedel
  • Drick extra vatten vid konsumtion
  • Betrakta som delikatesser snarare än basmat

Praktiska tips:

  • Sköj av saltlake från konserverade produkter
  • Späd ut med osaltade ingredienser
  • Ät större måltider med lågt natriuminnehåll samma dag
  • Personer med högt blodtryck bör vara extra försiktiga

Risker & Kontroverser

Potentiella risker:

  • Akut blodtrycksstegring hos känsliga personer
  • Ökar belastningen på hjärta och njurar
  • Kan utlösa vätskeansamling
  • Risk för natriumförgiftning vid extrema mängder

Pågående debatter:

  • Balansen mellan kulturell mat och hälsa
  • Individuell tolerance för högt natriumintag
  • Moderna alternativ till traditionella konserveringsmetoder
  • Tillfälligt vs kroniskt högt intag

Vetenskaplig grund

Studier av akut saltintag visar snabba fysiologiska förändringar. Forskning på traditionella koster med högt saltinnehåll ger insikter om adaptation.

100
Produkter i listan
1,316
Analyserade produkter
39600.0mg
Högsta värde
39600.0 mg
39300.0 mg
37600.0 mg
35385.0 mg
25700.0 mg
15650.0 mg
8100.0 mg
#19
Bakpulver

SLV

7893.0 mg
5900.0 mg
5900.0 mg
#23
Sojasås

SLV

5900.0 mg
5700.0 mg
4210.3 mg
3523.0 mg
3390.0 mg
3150.0 mg
2850.0 mg
2780.0 mg
2741.5 mg
2487.9 mg
2000.0 mg
2000.0 mg
1817.3 mg
1780.0 mg
1760.0 mg
1750.0 mg
#50
Majssås

SLV

1725.1 mg
1700.0 mg
1700.0 mg
#58
Rullsylta

SLV

1501.0 mg
1410.0 mg
1400.0 mg
1360.0 mg
1326.7 mg
1238.0 mg
1227.8 mg
1200.0 mg
1200.0 mg
1176.4 mg
1175.0 mg
1160.0 mg
1150.0 mg
1137.4 mg

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.