Topplista: Vitamin K

Livsmedel med högst halt av vitamin K per 100g

Varför är vitamin k viktigt?

Vitamin K är viktigt för blodkoagulering och benhälsa. Finns rikligt i gröna bladgrönsaker.

Vetenskapliga fakta

  • Finns i två huvudformer: K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon)
  • K1 finns i gröna växter, K2 produceras av bakterier
  • Behövs för syntes av koagulationsfaktorer
  • Viktigt för att binda kalcium i ben
  • Tarmbakterier kan producera en del av behovet

Hälsofördelar

  • Nödvändigt för normal blodkoagulering
  • Viktigt för benhälsa och kalciumbindning
  • Kan minska risk för hjärt-kärlsjukdom
  • Stödjer normal celltillväxt
  • Kan ha anti-inflammatoriska effekter

Rekommendationer

Dagligt behov:

75-120μg för vuxna

Bästa källor:

  • Mörka bladgrönsaker som grönkål
  • Broccoli, brysselkål och spenat
  • Fermenterade produkter för K2
  • Lever och äggula

Praktiska tips:

  • Ät grönsaker med lite fett
  • Personer på warfarin behöver konstant intag
  • Fermenterade produkter ger K2
  • Nyfödda får vitamin K-spruta

Risker & Kontroverser

Potentiella risker:

  • Brist orsakar blödningsproblem
  • Interagerar kraftigt med warfarin
  • Överdosering från tillskott kan vara skadlig
  • Nyfödda har ofta låga nivåer

Pågående debatter:

  • K1 vs K2 - vilken form är viktigast?
  • Behov av tillskott för benhälsa
  • Interaktion med blodförtunnande mediciner
  • Optimal dosering för olika hälsoeffekter

Vetenskaplig grund

Vitamin K-forskning fokuserar på koagulering och benhälsa. Upptäckten ledde till utveckling av blodförtunnande mediciner.

100
Produkter i listan
876
Analyserade produkter
453.0μg
Högsta värde
453.0 μg
377.0 μg
377.0 μg
357.0 μg
347.0 μg
322.0 μg
274.0 μg
272.0 μg
260.0 μg
250.0 μg
164.0 μg
158.0 μg
146.0 μg
129.0 μg
128.0 μg
#22
Rapsolja

SLV

128.0 μg
108.6 μg
#25
Broccoli

SLV

101.6 μg
97.8 μg
80.8 μg
74.2 μg
73.4 μg
#36
Ostkräm

SLV

72.6 μg
71.6 μg
61.7 μg
61.6 μg
61.0 μg
60.9 μg
59.5 μg
#50
Purjolök

SLV

53.5 μg
#51
Olivolja

SLV

51.7 μg
48.8 μg
46.2 μg
44.3 μg
44.0 μg
#66
Vitkål

SLV

44.0 μg
43.1 μg
43.0 μg
41.0 μg
41.0 μg
40.3 μg
40.0 μg
39.8 μg
39.7 μg
37.8 μg
35.7 μg
33.2 μg
30.5 μg
#96
Ägg kokt

SLV

30.2 μg
30.2 μg
30.0 μg
29.8 μg

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.