Varför är vitamin k viktigt?
Vitamin K är viktigt för blodkoagulering och benhälsa. Finns rikligt i gröna bladgrönsaker.
Vetenskapliga fakta
- Finns i två huvudformer: K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon)
- K1 finns i gröna växter, K2 produceras av bakterier
- Behövs för syntes av koagulationsfaktorer
- Viktigt för att binda kalcium i ben
- Tarmbakterier kan producera en del av behovet
Hälsofördelar
- Nödvändigt för normal blodkoagulering
- Viktigt för benhälsa och kalciumbindning
- Kan minska risk för hjärt-kärlsjukdom
- Stödjer normal celltillväxt
- Kan ha anti-inflammatoriska effekter
Rekommendationer
Dagligt behov:
75-120μg för vuxna
Bästa källor:
- Mörka bladgrönsaker som grönkål
- Broccoli, brysselkål och spenat
- Fermenterade produkter för K2
- Lever och äggula
Praktiska tips:
- Ät grönsaker med lite fett
- Personer på warfarin behöver konstant intag
- Fermenterade produkter ger K2
- Nyfödda får vitamin K-spruta
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Brist orsakar blödningsproblem
- Interagerar kraftigt med warfarin
- Överdosering från tillskott kan vara skadlig
- Nyfödda har ofta låga nivåer
Pågående debatter:
- K1 vs K2 - vilken form är viktigast?
- Behov av tillskott för benhälsa
- Interaktion med blodförtunnande mediciner
- Optimal dosering för olika hälsoeffekter
Vetenskaplig grund
Vitamin K-forskning fokuserar på koagulering och benhälsa. Upptäckten ledde till utveckling av blodförtunnande mediciner.
100
Produkter i listan
876
Analyserade produkter
453.0μg
Högsta värde
453.0 μg
377.0 μg
377.0 μg
357.0 μg
347.0 μg
322.0 μg
276.0 μg
274.0 μg
272.0 μg
260.0 μg
255.0 μg
250.0 μg
196.0 μg
196.0 μg
164.0 μg
161.0 μg
158.0 μg
155.0 μg
146.0 μg
129.0 μg
128.0 μg
128.0 μg
108.6 μg
101.6 μg
97.8 μg
95.9 μg
85.0 μg
80.8 μg
74.2 μg
74.2 μg
74.2 μg
73.4 μg
72.6 μg
71.6 μg
68.3 μg
61.7 μg
61.6 μg
61.0 μg
60.9 μg
60.2 μg
59.5 μg
56.5 μg
56.5 μg
55.6 μg
53.5 μg
51.7 μg
50.0 μg
49.7 μg
49.6 μg
48.8 μg
48.1 μg
48.1 μg
46.6 μg
46.4 μg
46.2 μg
44.9 μg
44.6 μg
44.5 μg
44.3 μg
44.0 μg
44.0 μg
43.1 μg
43.0 μg
42.6 μg
41.2 μg
41.0 μg
41.0 μg
40.8 μg
40.3 μg
40.3 μg
40.0 μg
39.8 μg
39.7 μg
39.7 μg
39.3 μg
38.1 μg
37.8 μg
36.9 μg
35.7 μg
35.5 μg
35.1 μg
33.9 μg
33.2 μg
33.0 μg
32.2 μg
32.0 μg
31.5 μg
30.5 μg
30.2 μg
30.2 μg
30.0 μg
29.8 μg
29.7 μg