Topplista: Kolesterol (högst)

Livsmedel med högst kolesterolinnehåll per 100g

Varför är kolesterol (högst) viktigt?

Kolesterol behövs för cellmembran och hormonproduktion, men högt intag kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos känsliga personer.

Vetenskapliga fakta

  • Äggula och organkötta innehåller mycket kolesterol
  • En äggula innehåller cirka 200mg kolesterol
  • Lever och njure är de rikaste källorna
  • Skaldjur varierar kraftigt i kolesterolinnehåll
  • Dietary kolesterol påverkar blodkolesterol mindre än väntat

Hälsofördelar

  • Ägg ger komplett protein och viktiga näringsämnen
  • Lever är extremt näringstät med vitaminer och mineraler
  • Skaldjur ger protein, zink och selen
  • Kan vara del av näringsrik kost för många
  • Kvalitetskällor ger många andra nyttiga ämnen

Rekommendationer

Dagligt behov:

Individuell bedömning baserat på blodprofil

Bästa källor:

  • Ägg för de flesta människor utan restriktioner
  • Lever i måttliga mängder för näringsämnen
  • Varierade skaldjur för omega-3 och protein
  • Undvik om familjehistoria med kolesterolproblem

Praktiska tips:

  • Följ upp blodkolesterol vid hög konsumtion
  • Balansera med fiberrik kost
  • Prioritera andra kardiovaskulära riskfaktorer
  • Konsultera läkare vid känd hjärt-kärlsjukdom

Risker & Kontroverser

Potentiella risker:

  • Kan påverka blodkolesterol hos genetiskt känsliga
  • Leverens höga A-vitaminhalt kan vara problematisk
  • Vissa skaldjur kan innehålla föroreningar
  • Högt intag kan inte rekommenderas till alla

Pågående debatter:

  • Ägg och hjärt-kärlsjukdom - vad säger ny forskning?
  • Individuell genetisk respons på dietary kolesterol
  • Lever som superfood vs kolesterolkälla
  • Skaldjur och kolesterol - myt eller problem?

Vetenskaplig grund

Senaste decenniets forskning visar att dietary kolesterol har mindre påverkan än tidigare trott. Individuell variation är betydande.

100
Produkter i listan
685
Analyserade produkter
1137.0mg
Högsta värde
1137.0 mg
992.0 mg
500.0 mg
440.0 mg
436.4 mg
389.1 mg
389.1 mg
383.3 mg
375.0 mg
375.0 mg
375.0 mg
360.0 mg
#21
Ägg kokt

SLV

340.0 mg
340.0 mg
#23
Äggröra

SLV

336.5 mg
320.0 mg
314.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
296.0 mg
256.0 mg
250.0 mg
250.0 mg
225.0 mg
200.0 mg
193.2 mg
190.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
173.0 mg
172.0 mg
170.0 mg
170.0 mg
169.2 mg
168.5 mg
164.0 mg
157.0 mg
150.0 mg
150.0 mg
147.0 mg
146.0 mg
142.1 mg
140.0 mg
136.3 mg
136.0 mg
133.6 mg
130.0 mg
128.0 mg
126.9 mg
126.0 mg
123.3 mg
122.6 mg
122.1 mg
122.0 mg

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.