Varför är kolesterol (högst) viktigt?
Kolesterol behövs för cellmembran och hormonproduktion, men högt intag kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos känsliga personer.
Vetenskapliga fakta
- Äggula och organkötta innehåller mycket kolesterol
- En äggula innehåller cirka 200mg kolesterol
- Lever och njure är de rikaste källorna
- Skaldjur varierar kraftigt i kolesterolinnehåll
- Dietary kolesterol påverkar blodkolesterol mindre än väntat
Hälsofördelar
- Ägg ger komplett protein och viktiga näringsämnen
- Lever är extremt näringstät med vitaminer och mineraler
- Skaldjur ger protein, zink och selen
- Kan vara del av näringsrik kost för många
- Kvalitetskällor ger många andra nyttiga ämnen
Rekommendationer
Dagligt behov:
Individuell bedömning baserat på blodprofil
Bästa källor:
- Ägg för de flesta människor utan restriktioner
- Lever i måttliga mängder för näringsämnen
- Varierade skaldjur för omega-3 och protein
- Undvik om familjehistoria med kolesterolproblem
Praktiska tips:
- Följ upp blodkolesterol vid hög konsumtion
- Balansera med fiberrik kost
- Prioritera andra kardiovaskulära riskfaktorer
- Konsultera läkare vid känd hjärt-kärlsjukdom
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Kan påverka blodkolesterol hos genetiskt känsliga
- Leverens höga A-vitaminhalt kan vara problematisk
- Vissa skaldjur kan innehålla föroreningar
- Högt intag kan inte rekommenderas till alla
Pågående debatter:
- Ägg och hjärt-kärlsjukdom - vad säger ny forskning?
- Individuell genetisk respons på dietary kolesterol
- Lever som superfood vs kolesterolkälla
- Skaldjur och kolesterol - myt eller problem?
Vetenskaplig grund
Senaste decenniets forskning visar att dietary kolesterol har mindre påverkan än tidigare trott. Individuell variation är betydande.
100
Produkter i listan
685
Analyserade produkter
1137.0mg
Högsta värde
1137.0 mg
992.0 mg
613.0 mg
570.5 mg
500.0 mg
440.0 mg
436.4 mg
389.1 mg
389.1 mg
383.3 mg
378.7 mg
378.7 mg
377.3 mg
375.0 mg
375.0 mg
375.0 mg
374.4 mg
366.0 mg
360.0 mg
360.0 mg
340.0 mg
340.0 mg
336.5 mg
329.3 mg
320.0 mg
314.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
296.1 mg
296.0 mg
281.3 mg
271.0 mg
256.0 mg
256.0 mg
256.0 mg
250.0 mg
250.0 mg
249.9 mg
225.0 mg
217.6 mg
203.0 mg
200.0 mg
193.2 mg
190.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
175.0 mg
173.0 mg
172.0 mg
171.4 mg
170.0 mg
170.0 mg
169.2 mg
168.5 mg
164.0 mg
160.1 mg
160.0 mg
157.0 mg
152.5 mg
150.0 mg
150.0 mg
150.0 mg
149.0 mg
147.4 mg
147.0 mg
146.0 mg
142.1 mg
141.5 mg
140.0 mg
140.0 mg
140.0 mg
136.3 mg
136.0 mg
133.6 mg
132.3 mg
132.0 mg
131.7 mg
131.6 mg
130.0 mg
130.0 mg
130.0 mg
130.0 mg
129.1 mg
128.0 mg
127.6 mg
126.9 mg
126.4 mg
126.0 mg
124.8 mg
123.3 mg
122.6 mg
122.1 mg
122.0 mg