Topplista: Kolesterol

Livsmedel med högst kolesterolhalt per 100g

Varför är kolesterol viktigt?

Kolesterol är en fettliknande substans som finns naturligt i animaliska produkter. Medan kroppen behöver kolesterol för cellmembran och hormonproduktion, kan högt intag av kolesterol från kosten påverka blokolesterolnivåerna, särskilt hos känsliga individer.

Vetenskapliga fakta

  • Kolesterol finns endast i animaliska produkter
  • Kroppen producerar det mesta kolesterolet själv
  • Äggula, organ och skaldjur innehåller mest kolesterol
  • Fiber kan hjälpa sänka kolesterolabsorptionen
  • Rekommenderat max intag är 300mg per dag

Hälsofördelar

  • Nödvändigt för cellmembranernas struktur
  • Byggsten för viktiga hormoner
  • Behövs för galtsyraproduktion
  • Viktig komponent i myelinskidan

Rekommendationer

Dagligt behov:

Begränsa kolesterolintaget till under 300mg per dag

Bästa källor:

  • Äggula (högt)
  • Lever och organ (mycket högt)
  • Skaldjur (måttligt högt)
  • Kött och fågel (lågt till måttligt)
  • Mejeriprodukter (lågt till måttligt)

Praktiska tips:

  • Kombinera kolesterolrika livsmedel med fiber
  • Ät ägg i måttlighet om du har högt kolesterol
  • Välj magra köttbitar
  • Begränsa organ och lever
  • Växtbaserade alternativ innehåller inget kolesterol

Risker & Kontroverser

Potentiella risker:

  • Högt intag kan öka LDL-kolesterol hos vissa personer
  • Kan bidra till plackbildning i artärer
  • Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid högt blodkolesterol
  • Kombinerat med mättat fett förstärks effekten
  • Individer med familjär hyperkolesterolemi extra känsliga

Pågående debatter:

  • Kostkolesterols påverkan på blodkolesterol debatteras
  • Ägg och kolesterol - skadligt eller okej?
  • Individuella skillnader i kolesterolkänslighet
  • Nya riktlinjer mindre strikta än tidigare
  • Kolesterol vs mättat fett - vad är viktigast?

Vetenskaplig grund

Kolesterol är en sterol som är essentiell för cellmembranfunktion och hormonsyntes. Medan kostkolesterol påverkar serum-kolesterol mindre än tidigare trott, rekommenderas fortfarande måttlig konsumtion, särskilt för personer med kardiovaskulära riskfaktorer.

100
Produkter i listan
1,457
Analyserade produkter
1137.0mg
Högsta värde
1137.0 mg
992.0 mg
500.0 mg
436.4 mg
389.1 mg
389.1 mg
383.3 mg
375.0 mg
375.0 mg
375.0 mg
360.0 mg
340.0 mg
340.0 mg
336.5 mg
320.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
300.0 mg
296.0 mg
256.0 mg
250.0 mg
250.0 mg
225.0 mg
200.0 mg
193.2 mg
190.0 mg
180.0 mg
180.0 mg
168.5 mg
164.0 mg
157.0 mg
150.0 mg
147.0 mg
146.0 mg
142.1 mg
140.0 mg
128.0 mg
126.0 mg
123.3 mg
122.6 mg

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.