Varför är kolesterol viktigt?
Kolesterol är en fettliknande substans som finns naturligt i animaliska produkter. Medan kroppen behöver kolesterol för cellmembran och hormonproduktion, kan högt intag av kolesterol från kosten påverka blokolesterolnivåerna, särskilt hos känsliga individer.
Vetenskapliga fakta
- Kolesterol finns endast i animaliska produkter
- Kroppen producerar det mesta kolesterolet själv
- Äggula, organ och skaldjur innehåller mest kolesterol
- Fiber kan hjälpa sänka kolesterolabsorptionen
- Rekommenderat max intag är 300mg per dag
Hälsofördelar
- Nödvändigt för cellmembranernas struktur
- Byggsten för viktiga hormoner
- Behövs för galtsyraproduktion
- Viktig komponent i myelinskidan
Rekommendationer
Dagligt behov:
Begränsa kolesterolintaget till under 300mg per dag
Bästa källor:
- Äggula (högt)
- Lever och organ (mycket högt)
- Skaldjur (måttligt högt)
- Kött och fågel (lågt till måttligt)
- Mejeriprodukter (lågt till måttligt)
Praktiska tips:
- Kombinera kolesterolrika livsmedel med fiber
- Ät ägg i måttlighet om du har högt kolesterol
- Välj magra köttbitar
- Begränsa organ och lever
- Växtbaserade alternativ innehåller inget kolesterol
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Högt intag kan öka LDL-kolesterol hos vissa personer
- Kan bidra till plackbildning i artärer
- Ökad risk för hjärt-kärlsjukdom vid högt blodkolesterol
- Kombinerat med mättat fett förstärks effekten
- Individer med familjär hyperkolesterolemi extra känsliga
Pågående debatter:
- Kostkolesterols påverkan på blodkolesterol debatteras
- Ägg och kolesterol - skadligt eller okej?
- Individuella skillnader i kolesterolkänslighet
- Nya riktlinjer mindre strikta än tidigare
- Kolesterol vs mättat fett - vad är viktigast?
Vetenskaplig grund
Kolesterol är en sterol som är essentiell för cellmembranfunktion och hormonsyntes. Medan kostkolesterol påverkar serum-kolesterol mindre än tidigare trott, rekommenderas fortfarande måttlig konsumtion, särskilt för personer med kardiovaskulära riskfaktorer.