Varför är vitamin a viktigt?
Vitamin A är viktigt för synen, immunförsvaret och celldelning. Finns som retinol i animaliska produkter och som betakaroten i vegetabilier.
Vetenskapliga fakta
- Finns som retinol i animaliska produkter och betakaroten i växter
- Betakaroten omvandlas till vitamin A i tunntarmen
- Lagras främst i levern och fettväv
- Behövs för syntes av rhodopsin för nattseende
- Överdos är möjlig från tillskott men inte från mat
Hälsofördelar
- Avgörande för normal syn och nattseende
- Stödjer immunsystemets funktion
- Viktigt för normal celltillväxt och differentiering
- Håller hud och slemhinnor friska
- Nödvändigt för normal reproduktion
Rekommendationer
Dagligt behov:
700-900μg för vuxna (3000μg säker övre gräns)
Bästa källor:
- Lever från olika djur (mycket höga halter)
- Orange grönsaker som morötter och pumpor
- Mörka bladgrönsaker som spenat och grönkål
- Gul-orange frukt som mango och aprikoser
Praktiska tips:
- Ät med lite fett för bättre absorption
- Färgstarka växter innehåller mest betakaroten
- Var försiktig med tillskott - mat räcker oftast
- Gravida bör undvika lever på grund av höga halter
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Överdos kan orsaka leverförgiftning
- Höga doser under graviditet kan skada fostret
- Kan interagera med blodförtunnande mediciner
- Akut förgiftning ger huvudvärk och illamående
Pågående debatter:
- Betakaroten vs retinol - vilken form är bäst?
- Säkerhet med höga doser A-vitamin
- Behov under graviditet och amning
- Rökare och betakarotentillskott
Vetenskaplig grund
Vitamin A-forskning är väletablerad inom oftalmologi och immunologi. WHO prioriterar vitamin A-brist som folkhälsoproblem i utvecklingsländer.
100
Produkter i listan
2,229
Analyserade produkter
59996.0μg
Högsta värde
59996.0 μg
49014.3 μg
45196.8 μg
36500.0 μg
17692.4 μg
16101.7 μg
16048.5 μg
15910.0 μg
15685.3 μg
14279.2 μg
13360.0 μg
13000.9 μg
12316.5 μg
11170.5 μg
11170.5 μg
9500.0 μg
7599.9 μg
6602.7 μg
6523.2 μg
5400.2 μg
4944.1 μg
4928.1 μg
4900.9 μg
4533.4 μg
4533.4 μg
3770.4 μg
3600.0 μg
3600.0 μg
3500.0 μg
3500.0 μg
3400.0 μg
3400.0 μg
3300.2 μg
3300.0 μg
3300.0 μg
3150.0 μg
3150.0 μg
3000.0 μg
2800.2 μg
2483.3 μg
2366.1 μg
1956.9 μg
1956.9 μg
1642.0 μg
1099.7 μg
919.2 μg
900.0 μg
900.0 μg
900.0 μg
900.0 μg
893.0 μg
890.5 μg
861.5 μg
858.1 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
800.0 μg
789.6 μg
789.6 μg
770.6 μg
761.6 μg
760.8 μg
748.8 μg
702.5 μg
697.0 μg
697.0 μg
693.1 μg
666.9 μg
619.9 μg
600.0 μg
600.0 μg
583.3 μg
570.8 μg
566.7 μg
558.4 μg
517.8 μg
487.8 μg
468.9 μg
467.6 μg
455.8 μg
454.5 μg
450.0 μg
444.5 μg
441.4 μg
416.0 μg
412.5 μg
405.0 μg
401.4 μg
401.4 μg
388.2 μg