Varför är folat (vitamin b9) viktigt?
Folat är viktigt för DNA-syntes och celldelning. Extra viktigt för gravida kvinnor för att förhindra fosterskador.
Vetenskapliga fakta
- Folat från mat vs folsyra från tillskott - olika biologisk tillgänglighet
- Namnet kommer från bladgrönsaker (foliage)
- Syntetisk folsyra är mer biotillgänglig än naturligt folat
- Värme och ljus förstör folat lätt
- Alkohol stör folatmetabolism kraftigt
Hälsofördelar
- Förhindrar neurologiska fosterskador
- Nödvändigt för DNA-syntes och celldelning
- Kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom
- Viktigt för bildning av röda blodkroppar
- Stödjer immunfunktion
Rekommendationer
Dagligt behov:
400μg för vuxna, 600μg under graviditet
Bästa källor:
- Mörka bladgrönsaker som spenat
- Baljväxter som linser och bönor
- Sparris och broccoli
- Berikade sädesslag och jäst
Praktiska tips:
- Alla fertila kvinnor bör ta tillskott
- Ät råa eller lätt kokta grönsaker
- Kombinera med B12 vid tillskott
- Undvik alkohol vid försök till graviditet
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Kan maskera B12-brist om given i höga doser
- För lite under graviditet orsakar fosterskador
- Vissa har genetiska varianter som påverkar metabolism
- Höga doser kan påverka zinktillgänglighet
Pågående debatter:
- Berikningspolitik och folsyra i mel
- Naturligt folat vs syntetisk folsyra
- Optimal dosering under graviditet
- MTHFR-genvarianter och folatbehov
Vetenskaplig grund
Folatforskning revolutionerade förebyggande vård. Randomiserade studier visar tydligt förebyggande effekt mot fosterskador.
100
Produkter i listan
2,520
Analyserade produkter
4000.0μg
Högsta värde
4000.0 μg
3070.0 μg
2419.9 μg
2300.0 μg
2149.8 μg
2104.2 μg
2080.3 μg
2000.0 μg
2000.0 μg
1790.0 μg
1146.0 μg
1096.5 μg
1071.0 μg
1048.1 μg
1000.0 μg
999.8 μg
995.0 μg
797.6 μg
633.0 μg
541.0 μg
488.0 μg
423.0 μg
394.0 μg
333.0 μg
330.0 μg
329.0 μg
329.0 μg
323.0 μg
320.0 μg
316.0 μg
312.9 μg
312.9 μg
292.0 μg
292.0 μg
288.0 μg
261.0 μg
260.0 μg
259.0 μg
250.0 μg
249.5 μg
247.3 μg
241.0 μg
233.0 μg
230.0 μg
208.0 μg
208.0 μg
207.0 μg
203.3 μg
202.0 μg
200.0 μg
197.0 μg
188.7 μg
186.0 μg
180.0 μg
180.0 μg
177.1 μg
177.1 μg
172.0 μg
171.0 μg
170.0 μg
166.0 μg
166.0 μg
160.0 μg
159.0 μg
159.0 μg
155.0 μg
151.0 μg
150.0 μg
145.0 μg
143.0 μg
142.9 μg
141.3 μg
141.0 μg
140.0 μg
140.0 μg
136.0 μg
132.0 μg
131.7 μg
131.7 μg
130.0 μg
129.6 μg
124.0 μg
124.0 μg
124.0 μg
123.0 μg
122.0 μg
121.0 μg
121.0 μg
120.0 μg
116.0 μg
115.2 μg
115.0 μg
115.0 μg
115.0 μg
114.0 μg
114.0 μg
114.0 μg
114.0 μg
114.0 μg
113.9 μg