Varför är mättat fett viktigt?
Mättat fett bör begränsas till max 10% av energiintaget. Finns främst i animaliska produkter.
Vetenskapliga fakta
- Innehåller inga dubbelbindningar i molekylstrukturen
- Är fasta vid rumstemperatur
- Kroppen kan producera mättat fett från kolhydrater
- Olika mättade fetter har olika metabola effekter
- Finns naturligt i både animaliska och växtbaserade källor
Hälsofördelar
- Viktigt strukturellt fett i cellmembran
- Behövs för vissa hormonproduktion
- Ger stabilitet åt cell- och vävnadsstrukturer
- Kokospalmitinsyra kan ha antimikrobiella egenskaper
- Stearinsyra påverkar inte kolesterol negativt
Rekommendationer
Dagligt behov:
Max 10% av energiintaget
Bästa källor:
- Begränsa rött kött och charkuterier
- Välj magra köttbitar
- Begränsa smör, hårdost och grädde
- Undvik processade bakverk och snacks
Praktiska tips:
- Byt ut mättat fett mot omättat när möjligt
- Välj fisk framför rött kött flera gånger i veckan
- Använd olivolja istället för smör
- Läs ingredienslistor och undvik "härdade fetter"
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Högt intag kan höja LDL-kolesterol hos många
- Kan öka inflammation vid högt intag
- Associeras med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom
- Kan påverka insulinkänslighet negativt
Pågående debatter:
- Är alla mättade fetter lika skadliga?
- Kokosolja och andra tropiska oljors hälsoeffekter
- Individuella skillnader i respons på mättat fett
- Mättat fett i kontext av total kostkvalitet
Vetenskaplig grund
Mättat fett-forskning visar konsekventa samband med LDL-kolesterol. Nya studier utforskar olika mättade fetters specifika effekter.
100
Produkter i listan
17,938
Analyserade produkter
93.0g
Högsta värde
93.0 g
93.0 g
91.0 g
90.6 g
87.3 g
87.0 g
79.0 g
78.0 g
77.0 g
77.0 g
77.0 g
77.0 g
77.0 g
75.0 g
74.0 g
74.0 g
73.0 g
73.0 g
73.0 g
71.0 g
70.4 g
70.4 g
70.0 g
70.0 g
69.5 g
69.0 g
69.0 g
69.0 g
69.0 g
69.0 g
69.0 g
69.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
68.0 g
65.0 g
65.0 g
65.0 g
65.0 g
65.0 g
65.0 g
65.0 g
64.0 g
64.0 g
64.0 g
64.0 g
64.0 g
64.0 g
63.0 g
63.0 g
63.0 g
63.0 g
63.0 g
63.0 g
62.1 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
62.0 g
61.0 g
61.0 g
60.7 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
60.0 g
59.0 g
59.0 g
59.0 g
59.0 g
58.7 g
58.4 g
58.0 g
58.0 g
57.4 g
57.0 g
57.0 g
57.0 g