E-nummer E966: Laktitol

Sötningsmedel/Sockeralkohol

E966

Grundläggande information

E-nummer:E966
Namn:Laktitol
Kategori:Sötningsmedel/Sockeralkohol
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Laktitol (E966) är en sockeralkohol som framställs genom hydrering av laktos (mjölksocker). Det är cirka 30-40% så sött som socker och innehåller 2,4 kalorier per gram jämfört med sockers 4 kalorier. E966 är ett vitt, kristallint pulver med utmärkt vattenlöslighet och god stabilitet. Det är icke-kariogent (orsakar inte tandlägning) och påverkar blodglykemiska nivåer minimalt, vilket gör det lämpligt för diabetiker. Laktitol har prebiotiska egenskaper som kan gynna tarmhälsan genom att stimulera tillväxt av nödviga bakterier. Det används ofta som bulkmedel i lågkaloriproduktioner eftersom det ger volym och textur liknande socker. E966 är termiskt stabilt och kan användas i bakning. Det används främst i farmaceutiska produkter, sockerfria konfektyrer och medicinska näringsprodukter. Till skillnad från vissa andra sockeralkoholer har laktitol relativt mild laxerande effekt.

Säkerhetsinformation

Säkert vid normala konsumtionsnivåer. Kan ha lätt laxerande effekt vid höga doser (>20g). Prebiotiska egenskaper kan gynna tarmhälsan. Metaboliseras långsamt och påverkar minimalt blodsocker. Laktosfritt trots ursprung från laktos.

Maximala tillåtna nivåer

allmänt_livsmedel:Quantum satis
farmaceutiska_produkter:Enligt formulering
prebiotiska_applikationer:Enligt tarmhälsofördelar
diabetikerprodukter:Enligt specialdietbehov
allmänt:Enligt god tillverkningssed

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

Ej specificerad (GRAS-status)

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Laktitol (E966) har begränsade kontroverser men några specifika överväganden gällande produktion och användning.

Laktosursprung kan skapa förvirring för laktosintoleranta individer, trots att slutprodukten är laktosfri.

Laxerande effekter vid måttliga doser kan vara problematiska för vissa konsumenter, även om de är mildare än för andra sockeralkoholer.

Prebiotiska egenskaper kan orsaka gastrointestinala obehag hos personer med känslig tarmflora.

Produktionskostnader är högre än för vanligt socker på grund av hydrieringsprocessen.

Begränsad sötma (30-40% av socker) kräver större mängder för liknande sötning, vilket kan öka kostnader.

Mjölkindustrins avfall som råmaterial kan skapa tillgånglighetsproblem och prissvängningar.

Kombination med andra sockeralkoholer kan förstärka laxerande effekter.

Regulatoriska skillnader mellan länder gällande prebiotiska hälsopåståenden.

Interaktioner med vissa mediciner kan påverka absorption eller verkan.

Individuell tolerans för prebiotiska effekter varierar kraftigt mellan konsumenter.

Miljöpåverkan från mjlfölkproduktion och hydrieringsprocesser.

Alternativa prebiotika som inulin och oligofruktos konkurrerar med laktitol.

Marknadsföring av prebiotiska fördelar kräver vetenskaplig dokumentation.

Lagring och hantering kan påverkas av fuktighet och temperatur.

Kombination med probiotika kräver noggrann balansering för optimal effekt.

Farmaceutisk användning kan skapa konkurrans med livsmedelstillämpningar.

Konsumentutbildning om skillnader mellan laktitol och laktos är ofta bristfällig.

Dosering för prebiotiska effekter kan komma i konflikt med gastrointestinal tolerans.

Referenser

[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the safety of lactitol (E 966) as a food additive. EFSA Journal 2016;14(2):4378.

[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - lactitol. WHO Technical Report Series.

[3] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Lactitol. WHO Technical Report Series.

[4] FDA. GRAS Notice No. GRN 000078 - Lactitol. Food and Drug Administration; 2002.

[5] Ballongue J, et al. Effects of lactitol on colonic microflora and enzymatic activity. Scand J Gastroenterol. 1997;32(1):41-7.

[6] Gostner A, et al. Effects of isomalt consumption on gastrointestinal and metabolic parameters in healthy volunteers. Br J Nutr. 2005;94(4):575-81.

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.