Grundläggande information
Beskrivning
Polyglycitolsirap (E964) är en komplex blandning av sockeralkoholer som framställs genom katalytisk hydrogenering av glukossirap. Denna process omvandlar glukos och andra sockermolekyler till motsvarande sockeralkoholer som sorbitol, maltitol och andra polyoler. Polyglycitolsirap har cirka 60-70% av sackarosens sötningskraft och innehåller betydligt färre kalorier (cirka 2,4 kcal/g jämfört med 4 kcal/g för vanligt socker). Det har en låg glykemisk inverkan, vilket gör det lämpligt för diabetiker. E964 fungerar också som bulkmedel och texturgivare, och har utmärkta fuktighetsbevarande egenskaper som gör det värdefullt i bageri- och konfektyrindustrin.
Säkerhetsinformation
Generellt säkert som sockeralkohol. Kan orsaka laxerande effekt vid höga doser (över 20-30g/dag). Kan vara svårsmält för vissa individer och orsaka gasbildning. Diabetesvänligt med lågt glykemiskt index.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (anses vara säkert)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Polyglycitolsirap (E964) har måttliga kontroverser relaterade till dess digestiva effekter och marknadsföring som hälsosammare alternativ.
Mag-tarmbesvär är den vanligaste kontroversen kring polyglycitolsirap. Många konsumenter upplever gaser, uppblåsthet och laxerande effekt, särskilt vid första konsumtion eller höga doser.
Laxerande effekt kan vara särskilt problematisk hos barn och känsliga individer. Märkningar med varningstext "överdrivet intag kan ha laxerande verkan" krävs ofta på produkter.
Diabetikerpåståenden kan vara missvisande eftersom även om E964 har lägre glykemisk påverkan, har det fortfarande kaloriinnehåll och kan påverka blodsockret, om än mindre än vanligt socker.
Tandvänlighet marknadsförs ofta för sockeralkoholer, men effektiviteten jämfört med fluor och vanlig tandhygien kan överdrivas i marknadsföring.
Viktminskning-påståenden kan vara vilseledande eftersom polyglycitolsirap fortfarande innehåller kalorier och kan bidra till viktökning om det konsumeras i stora mängder.
Smakprofil och textur kan vara mindre tillfredsställande än vanligt socker för vissa konsumenter. Kylande eftersmak och förändrad textur kan påverka produktacceptans.
Produktionskostnader är högre än för vanligt socker, vilket kan göra sockerfria produkter betydligt dyrare och mindre tillgängliga för ekonomiskt utsatta grupper.
Industriell bearbetning med kemisk hydrogenering väcker frågor hos konsumenter som föredrar minimalt bearbetade ingredienser.
Näringsabsorption kan påverkas av stora mängder sockeralkoholer, som potentiellt kan interferera med upptaget av vissa mineraler och vitaminer.
Konsumentförvirring om skillnader mellan olika sockeralkoholer och konstgjorda sötningsmedel kan leda till felaktiga förväntningar och användning.
Miljöaspekter av industriell hydrogenering inkluderar energiintensiva processer och användning av katalysatorer som kan ha miljöpåverkan.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of polyglycitol syrup (E 964) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(7):4911.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - polyglycitol syrup. WHO Technical Report Series.
[3] Livesey G. Tolerance of low-digestible carbohydrates: a general view. Br J Nutr. 2001;85 Suppl 1:S7-16.
[4] Beaugerie L, et al. Effects of chronic intake of hydrogenated glucose syrups on the colonic metabolism in the rat. Eur J Clin Nutr. 1991;45(10):487-94.
[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Polyglycitol syrup.
[6] Grembecka M. Sugar alcohols—their role in the modern world of sweeteners: a review. Eur Food Res Technol. 2015;241(1):1-14.