Grundläggande information
Beskrivning
Enzymatiskt framställda steviolglykosider (E960c) är sötningsmedel som framställs genom enzymatisk biokonvertering av steviolglykosider från steviaväxten. Denna process använder specifika enzymer för att modifiera de naturliga steviolglykosiderna och skapa nya varianter med förbättrade sensoriska egenskaper. E960c är cirka 200-300 gånger sötare än socker och ger en renare, mer sockerliknande smak än traditionella steviaextrakt. Den enzymatiska processen kan producera steviolglykosider som rebaudioside M och andra varianter som inte finns i tillräckliga mängder i naturligt stevia. Dessa produkter har reducerad bitterhet och metallig eftersmak jämfört med konventionella steviaextrakt. E960c behåller naturligt ursprung samtidigt som sensoriska egenskaper optimeras genom bioteknik. Det används i lågkalori- och sockerfria produkter där hög sensorisk kvalitet krävs.
Säkerhetsinformation
Säkert vid normala användningsnivåer. Baserat på naturliga steviolglykosider men enzymatiskt modifierat. Inga kända biverkningar. Delar ADI med andra steviolglykosider. Minimal kaloribidrag.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
4 mg/kg kroppsvikt/dag (som stevioläkvivalenter)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Enzymatiskt framställda steviolglykosider (E960c) har kontroverser relaterade till definitionen av 'naturligt' och bioteknikacceptans.
Bioteknikproduktion kan ifrågasätta klassificeringen som 'naturligt' sötningsmedel trots ursprung från stevia.
Enzymatisk modifiering skapar steviolglykosider som inte finns i naturen i signifikanta mängder.
GMO-organismer kan användas för enzymproduktion, vilket kan vara kontroversiellt för naturproduktmarknader.
Regulatoriska skillnader mellan länder gällande bioteknikprodukter och naturlig status.
Konsumentacceptans kan påverkas av komplexa produktionsprocesser som avviker från traditionell extraktion.
Märkning som 'naturligt' kan vara vilseledande om bioteknikprocessen inte tydligt kommuniceras.
Högre produktionskostnader jämfört med konventionella steviaextrakt kan begränsa tillgänglighet.
Patent och immaterialrättsfrågor kring enzymatiska processer och nya steviolglykosidvarianter.
Koncurrens med traditionella steviaextrakt och andra naturliga sötningsmedel.
Miljöpåverkan från bioteknikproduktion kan vara högre än för enkel extraktion.
Kvalitetskontroll för enzymatiska processer kräver specialiserad testning och övervakning.
Langvariga säkerhetsstudier för nya steviolglykosidvarianter kan vara begränsade.
Organic certifiering kan vara problematisk för bioteknikproducerade produkter.
Konsumentutbildning om skillnader mellan naturlig extraktion och enzymatisk produktion.
Alternativa naturliga sötningsmedel som monk fruit kan konkurrera i premiumsegment.
Industriell skalning av enzymatiska processer kan påverka konsistens och kvalitet.
Regulatoriska tillåtelser för nya steviolglykosidvarianter kan vara tidskrävande.
Etiska frågor gällande 'naturhackande' och modifiering av naturliga ämnen.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the safety of enzymatically produced steviol glycosides (E 960c) as a food additive. EFSA Journal 2020;18(6):6106.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - enzymatically produced steviol glycosides. WHO Technical Report Series.
[3] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Enzymatically produced steviol glycosides. WHO Technical Report Series.
[4] FDA. GRAS Notice No. GRN 000769 - Enzymatically produced steviol glycosides. Food and Drug Administration; 2018.
[5] Prakash I, et al. Development of next generation stevia sweetener: rebaudioside M. Foods. 2014;3(4):162-75.
[6] Hellfritsch C, et al. Human psychophysical responses to steviol glycosides. Food Res Int. 2012;48(2):417-25.