E-nummer E953: Isomalt

Sötningsmedel/Sockeralkohol

E953

Grundläggande information

E-nummer:E953
Namn:Isomalt
Kategori:Sötningsmedel/Sockeralkohol
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Isomalt (E953) är en sockeralkohol som framställs från sackaros (vanligt bordssocker) genom enzymatisk omvandling och hydrering. E953 består av två komponenter: glukosylsorbitol och glukosylmannitol i ungefär lika proportioner. Det är cirka 45-65% så sött som socker men innehåller endast 2 kalorier per gram jämfört med sockers 4 kalorier. Isomalt är ett vitt, kristallint pulver som löser sig långsamt i vatten och har utmärkt termisk stabilitet. Det karamelisar vid höga temperaturer och kan användas i bakning och konfektyr. E953 är icke-kariogent (orsakar inte tandlägning) och påverkar blodglykemiska nivåer minimalt. Det används ofta i sockerfria produkter, diabetikerprodukter och som bulkmedel i lågkaloriproduktioner. Isomalt ger produkter liknande textur och mouthfeel som socker.

Säkerhetsinformation

Säkert vid normala konsumtionsnivåer. Kan ha laxerande effekt vid höga doser (>20-30g). Metaboliseras långsamt och påverkar minimalt blodsocker. Icke-kariogent. Allergiframkallande är sällsynt.

Maximala tillåtna nivåer

allmänt_livsmedel:Quantum satis
sockerfria_konfektyrer:Enligt sötnings- och bulkbehov
diabetikerprodukter:Enligt specialdietbehov
lågkalori_produkter:Enligt kalorireduktion
allmänt:Enligt god tillverkningssed

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

Ej specificerad (GRAS-status)

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Isomalt (E953) har relativt få kontroverser men vissa överväganden gällande dess användning och effekter.

Laxerande effekter vid måttliga till höga konsumtionsnivåer kan vara problematiska för vissa konsumenter.

Individuell tolerans för sockeralkoholer varierar kraftigt, vilket gör dosrekommendationer utmanande.

Gastrointestinala symptom som blåsbildning och magbesvur kan uppstå hos känsliga individer.

Produktionskostnader är högre än för vanligt socker, vilket påverkar produktpriser och tillgänglighet.

Kalorivärde är inte noll, vilket kan vara vilseledande för konsumenter som förväntar sig kalorifreita alternativ.

Enzymatisk produktionsprocess kan använda GMO-källor, vilket kan vara kontroversiellt för vissa konsumenter.

Interaktioner med andra sockeralkoholer i same produkter kan förstärka laxerande effekter.

Långsam löslighet kan påverka textur och hantering i vissa applikationer.

Marknadsföring som 'naturligt' kan vara vilseledande eftersom det kräver omfattande kemisk bearbetning.

Miljöpåverkan från produktionsprocesser kan vara högre än för socker från sockerbetor eller sockerrör.

Alternativa sötningsmedel som erytritol och stevia konkurrerar med isomalt i hälsomedvetna marknader.

Tandhälsopåståenden kräver noggrann dokumentation och kan överdreivas i marknadsföring.

Diabetikerprodukter som innehåller isomalt kan fortfarande påverka blodsocker i viss utsträckning.

Kombinationer med andra ämnen i sockerfria produkter kan skapa komplexa metaboliska effekter.

Regulatoriska status som 'novel food' i vissa jurisdiktioner kan begränsa användning.

Konsumentutbildning om skillnader mellan olika sockeralkoholer och deras effekter är ofta bristfällig.

Lagring och haltbarhet kan påverkas av fuktighet och temperatur mer än vanligt socker.

Kristallisationsegenskaper kan vara olika jämfört med socker, vilket påverkar produktkvalitet.

Referenser

[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the safety of isomalt (E 953) as a food additive. EFSA Journal 2015;13(7):4191.

[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - isomalt. WHO Technical Report Series.

[3] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Isomalt. WHO Technical Report Series.

[4] FDA. GRAS Notice No. GRN 000046 - Isomalt. Food and Drug Administration; 2000.

[5] Pader M. Isomalt: properties and applications. Food Technol. 1991;45(7):116-9.

[6] Ziesenitz SC, et al. Comparative metabolism and kinetics of erythritol and isomalt in healthy volunteers. Regul Toxicol Pharmacol. 2018;97:83-91.

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.