Grundläggande information
Beskrivning
Karnaubavax (E903) är ett hårt naturligt vax som utvinns från bladen på karnauba palmen (Copernicia prunifera) som växer i nordvästra Brasilien. Det kallas ofta 'drottningen av vax' på grund av dess överlägsna hårdhet och glans. Karnaubavax bildas naturligt på palmbladen som skydd mot den intensa solvärmen och torra förhållandena. För att skapa livsmedelskvalitet vax torkas bladen, krossas och vaxet extraheras och renas. Det används som överdragsmedel för konfektyr, läkemedel och kosttillskott för att ge en högglans yta och skydda mot fukt. Karnaubavax är det hårdaste naturliga vaxet och kräver höga temperaturer för att smalta, vilket gör det idealiskt för produkter som ska tåla varma förhållanden.
Säkerhetsinformation
Extremt säkert och anses vara ett av de minst toxiska vaxen. Passar veganer till skillnad från bivax. Sällsynta allergiska reaktioner kan förekomma. Kan orsaka förstoppning vid mycket höga intag, men detta är mycket ovanligt vid normal användning.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (anses vara inert och extremt säkert)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Karnaubavax (E903) har minimal kontrovers som livsmedelstillsats på grund av sin naturliga ursprung och exceptionella säkerhet, men några miljö- och sociala aspekter diskuteras.
Hållbarhet och miljöpåverkan är den primära kontroversen. Karnaubapalmer växer naturligt i Brasiliens Caatinga-ekosystem, ett örkenliknande område som är utsatt för avskogning. Ökad efterfrågan på karnaubavax kan leda till överutnyttjande av naturliga bestånd eller ersattning av inhemska växter med karnaubaplantager.
Sociala rättviseförhållanden för arbetare i karnaubaindustrin har uppmärksammats av rättighetsorganisationer. Skörden sker under extremt heta förhållanden och många arbetare är fattiga lantarbetare som kan sakna tillräcklig skyddsutrusting och fair löner.
Klimatkkänslighet eftersom karnaubapalmer är anpassade till specifika torrt klimat kan klimatförändringar påverka produktionen. Förändringar i nederbörd och temperatur kan minska vaxproduktionen och kvaliteten.
Kvalitetsvariation mellan olika leverantörer och regioner påverkar både pris och funktionalitet. Högkvalitets karnaubavax (typ 1) är betydligt dyrare än lägre kvaliteter, vilket kan leda till substitution med billigare men mindre effektiva alternativ.
Koncikurrens med syntetiska alternativ som polyylen-glycol-vax och andra syntetiska överdragsmedel som kan vara billigare och mer konsekventa i kvalitet, men saknar 'naturlig' image.
Vegansk marknnadsföring av karnaubavax som ett 'etiskt' alternativ till bivax har lett till ökad efterfrågan, men detta kan paradoxalt öka pressen på miljn och arbetare i producerande områden.
Regleringsskillnader mellan länder kan leda till kvalitetsvariation, med vissa exportmarket som tillåter lägre standarder än vad som krävs för inhemsk användning.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of carnauba wax (E 903) as a food additive. EFSA Journal 2019;17(11):5903.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - carnauba wax. WHO Technical Report Series.
[3] Freitas CAS, et al. Carnauba wax uses in food - A review. Food Chem. 2019;291:38-48.
[4] Silva MJ, et al. Sustainability challenges in carnauba wax production in Brazil. J Clean Prod. 2020;250:119515.
[5] Vandenburg HJ. Waxes: composition and analysis. In: Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. 2nd ed. Academic Press; 2003.
[6] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Carnauba wax GRAS status.