E-nummer E570: Fettsyror

Emulgeringsmedel/Separationsmedel

E570

Grundläggande information

E-nummer:E570
Namn:Fettsyror
Kategori:Emulgeringsmedel/Separationsmedel
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Fettsyror (E570) är naturliga karboxylsyror som ingår som grundläggande byggstenar i alla fetter och oljor. Som livsmedelstillsats används de primärt som separationsmedel (anti-adhesion agents) för att förhindra att livsmedel fastnar vid ytor under tillverkning och förpackning. De kan också fungera som emulgeringsmedel och skumhämmande medel. Vanliga fettsyror som används inkluderar stearinsyra (från animaliska fetter), palmitinsyra och oljesyra (från växtoljor). De används i tillverkning av tuggummi för att förhindra fastning vid maskiner, i bakprodukter som separationsmedel, och i konfektindustrin. Fettsyror är helt naturliga och bryts ned till samma metaboliter som fetterna vi äter dagligen.

Säkerhetsinformation

Extremt säkra eftersom de är identiska med fettsyror som förekommer naturligt i all mat. Metaboliseras precis som vanliga dietary fetter. Inga kända toxikologiska risker. Bidrar minimalt till kaloriintag på grund av låga användningsnivåer.

Maximala tillåtna nivåer

allmänt:Quantum satis (så mycket som behövs för teknisk funktion)
tuggummi:Enligt god tillverkningssed
bakprodukter:Enligt god tillverkningssed
konfektyr:Enligt god tillverkningssed
processhjlpmedel:Enligt tillverkningsbehov

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

Ej specificerad (anses vara säkra som naturliga kostkomponenter)

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Fettsyror (E570) har praktiskt taget ingen kontrovers som livsmedelstillsats eftersom de är identiska med naturliga komponenter i vanlig mat, men vissa specifika aspekter diskuteras.

Källorsåe och hållbarhet är den primära diskussionen. Stearinsyra kan komma från animaliska källor (nöt, gris) eller växtkällor (palmolja, soja). Konsumenter med religiosa eller etiska restriktioner kan vilja undvika animaliska källor, men märkning specificerar sällan källan.

Palmoljekontroverser påverkar fettsyror hämtade från denna källa. Medan palmitinsyra från palmolja är kemiskt identisk med andra källor, är miljöpåverkan av palmoljeproduktion en oro för hållbara konsumenter.

Transfetter är inte ett problem för rena fettsyror, men när de kommer från partiellt hydrerade oljor kan små mängder transfetter följa med. Högkvalitativa fettsyror för livsmedelstillämpning är vanligtvis fria från transfetter.

Processing och renhet kan variera mellan tillverkare. Medan fettsyror som sådana är säkra, kan rester från extraktion och raffinering (lösningsmedel, katalysatorer) vara närvarande i lägre kvalitetsprodukter.

Näringsaspekter är generellt irrelevanta eftersom fettsyror används i så små mängder att de inte bidrar signifikant till kostinitag. Men i teorin kan de tillföra minimala mängder mättade fetter.

Industriell mot livsmedel skal fettsyror kan förväxlas. Industriella fettsyror som används i såpor, smörjmedel och kemikalier har lägre renhetsstandarder och är inte lämpliga för livsmedelstillämpning.

Funktionella alternativ som växtbaserade vaxer eller syntetiska emulgerare konkurrerar med traditionella fettsyror i vissa tillämpningar, vilket driver innovation inom hållbara och funktionella alternativ.

Referenser

[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of fatty acids (E 570) as food additives. EFSA Journal 2017;15(5):4785.

[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - fatty acids. WHO Technical Report Series.

[3] Gunstone FD, et al. The Lipid Handbook. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press; 2007.

[4] O'Brien RD. Fats and Oils: Formulating and Processing for Applications. 3rd ed. Boca Raton: CRC Press; 2009.

[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Fatty acids GRAS status.

[6] Belitz HD, et al. Food Chemistry. 4th ed. Berlin: Springer; 2009.

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.