Grundläggande information
Beskrivning
Kalciumhydroxid (E526), också känt som släckt kalk eller kalkvatten, är en måttligt stark bas som används som pH-regleringsmedel, stabiliseringsmedel och kalciumkälla i livsmedel. Det är ett vitt pulver som är spårlösligt i vatten och bildar en alkalisk lösning. E526 används traditionellt i tillverkning av tortillas och andra mexikanska majsprodukter genom nixtamalisering, en process som förbättrar majsens näringsvärde och gör det lättare att mala. Det används också för att bevara friskhet i frukter och grönsaker, som stabiliseringsmedel i mjlkprodukter och som kalciumkälla i berikade produkter. I vinkrning används det för att minska surheten. Kalciumhydroxid är mindre ätsande än natriumhydroxid men kräver fortfarande försiktig hantering. I kroppen neutraliseras det av magsyra och bidrar till kalciumintaget.
Säkerhetsinformation
Måttligt ätsande i koncentrerad form men säkrare än natriumhydroxid. Kan orsaka hud- och ögonirritation vid direktkontakt. Bidrar positivt till kalciumintag. Kan orsaka förstoppning vid hög konsumtion. Säkert vid korrekt användning i livsmedelsbearbetning.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (begränsad absorption)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Kalciumhydroxid (E526) har färre kontroverser än de flesta andra hydroxider men några aspekter diskuteras.
Irritationspotential är lägre än för natriumhydroxid men kan fortfarande orsaka hud- och ögonirritation vid direktkontakt i koncentrerad form.
Kalciumbalans och hyperkalcemi kan teoretiskt uppstå vid mycket hög konsumtion, särskilt när det kombineras med andra kalciumkällor.
Njurstenrisk diskuteras för predisponerade individer som konsumerar höga mängder kalcium från multipla källor.
Traditionella användningar som nixtamalisering är välstorödda och kulturellt viktiga, med tusentals år av säker användning i Mesoamerika.
Näringsfördelar från nixtamaliserad majs inkluderar ökad biotillgänglighet av niacin (vitamin B3) och förbättrad proteinkvalitet.
Arbetssäkerhet vid hantering kräver grundläggande skyddsåtgärder men är mindre kritisk än för starkare baser.
Miljöpåverkan är minimal eftersom kalciumhydroxid är naturligt förekommande och biologiskt nedbrytbart.
Alternativa kalciumkällor kan användas för berikung, men kalciumhydroxid har unika egenskaper för pH-reglering.
Konsumentacceptans är hög på grund av dess naturliga ursprung och långsiktig användningshistoria.
Regulatorisk status är stabil globalt med få begränsningar på grund av god säkerhetsprofil.
Förstoppningsrisk vid hög konsumtion är liknande andra kalciumkällor och hanteringsleasligt genom dosering.
Interaktioner med andra mineraler som järn och zink kan förekomma vid mycket höga kalciumnivåer.
Kvalitetskontroll och renhet är viktigt för att säkerställa att livsmedelskvalitet kalciumhydroxid används.
Lagring och stabilitet kräver skydd mot fukt och koldioxid från luften som kan omvandla kalciumhydroxid till karbonat.
Industriell användning utanför livsmedel inkluderar byggmaterial och vattenrening, vilket kräver separation av produktionslinjer.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of calcium hydroxide (E 526) as a food additive. EFSA Journal 2019.
[2] Paredes-López O, et al. Food processing and nutrition of maize. In: Hallauer AR, editor. Specialty Corns. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press; 2001.
[3] Serna-Saldivar SO. Cereal Grains: Properties, Processing, and Nutritional Attributes. Boca Raton: CRC Press; 2010.
[4] Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington: National Academies Press; 2011.
[5] Bressani R. The role of maize in human nutrition. In: Watson SA, Ramstad PE, editors. Corn: Chemistry and Technology. St. Paul: American Association of Cereal Chemists; 1987.
[6] Gomez MH, et al. Changes in the starch fraction during extrusion-cooking of corn. J Food Sci. 1983;48(2):378-381.