Grundläggande information
Beskrivning
Sorbitanmonopalmitat (E495), även känt som Span 40, är en icke-jonisk emulgator som tillhör familjen sorbitan-estrar. Det framställs genom föresterning av sorbitol (en sockeralkohol) med palmitinsyra, en mättad fettsyra som naturligt förekommer i palmolja och animaliska fetter. E495 är en lipofil (fettälskande) emulgator med lågt HLB-värde (Hydrophile-Lipophile Balance), vilket gör den särskilt effektiv för vatten-i-olja-emulsioner. Den används för att stabilisera produkter där fett utgör den kontinuerliga fasen, som margariner, choklad och vissa kosmetiska produkter. Som livsmedelsemulgator förbättrar E495 textur, munnkänsla och hållbarhet.
Säkerhetsinformation
Mycket säkert som sorbitol- och fettsyraderivat. Metaboliseras till naturliga komponenter (sorbitol och palmitinsyra). Inga kända allergiska reaktioner eller biverkningar vid normal användning. Kan ha mycket mild laxerande effekt vid extremt höga doser.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
25 mg/kg kroppsvikt/dag
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Sorbitanmonopalmitat (E495) har måttliga kontroverser relaterade till dess palmitinsyrakälla och potentiella metabola effekter.
Palmitinsyra och kolesterol diskuteras eftersom palmitinsyra är en mättad fettsyra som kan bidra till förhöjda kolesterolvärden när den konsumeras i större mängder, även om detta främst gäller fri palmitinsyra snarare än bundna estrar.
Palmolje-association kan vara problematisk för miljömedvetna konsumenter eftersom palmitinsyra ofta härstammar från palmolja, som förknippas med avskogning och förstörelse av habitat i tropiska regioner.
Hållbarhetsaspekter kring palmoljeindustrin inkluderar miljöförstöring, artutrotning och sociala konflikter i produktionsländer som Indonesien och Malaysia.
Alternativ som solros- eller rapsolje-baserade emulgatorer föredras av konsumenter som undviker palmolje-derivat av miljöskäl.
Bearbetningsnivå väcker frågor hos konsumenter som föredrar naturliga ingredienser eftersom E495 kräver kemisk esterifiering av naturliga komponenter.
Sorbitan-metabolismen kan vara begränsad hos vissa individer med störningar i sockeralkohol-metabolism, även om detta är mycket ovanligt.
Produktionskostnader kan variera betydligt beroende på källan till palmitinsyra och efterfrågan på hållbart certifierade råvaror.
Konsumentmedvetenhet om sorbitan-estrar är låg, vilket kan leda till oro när E495 upptäcks på ingredienslistor utan förståelse för dess funktion och säkerhet.
Regulatoriska skillnader mellan länder kan påverka acceptabla nivåer och användningsområden för sorbitan-estrar.
Vegetarianska och veganska aspekter kan vara relevanta om palmitinsyran kommer från animaliska källor, även om den oftast är växtbaserad.
Miljöpåverkan från kemisk esterifiering inkluderar energiförbrukning och potentiella kemiska avfallsprodukter från industriella processer.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of sorbitan monostearate (E 491), sorbitan tristearate (E 492), sorbitan monolaurate (E 493), sorbitan monooleate (E 494) and sorbitan monopalmitate (E 495) as food additives. EFSA Journal 2017;15(3):4743.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - sorbitan monopalmitate. WHO Technical Report Series.
[3] Garti N, Reichman D. Hydrocolloids as food emulsifiers and stabilizers. Food Structure. 1993;12(4):411-26.
[4] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Sorbitan esters. WHO Technical Report Series.
[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Sorbitan monopalmitate.
[6] Friberg SE, Larsson K, Sjoblom J. Food Emulsions, 4th Edition. Marcel Dekker, 2004.