Grundläggande information
Beskrivning
Sorbitanmonooleat (E494) är en emulgeringsmedel som framställs genom att estera sorbitan med oljesyra (18:1 omättad fettsyra). E494 är en gul till brun, vaxliknande substans som är löslig i fetter och oljor men olöslig i vatten. Oljesyrans omättade natur gör E494 mer flytande vid rumstemperatur jämfört med mättade sorbitanestrar som E491 (stearat). Som emulgeringsmedel är E494 effektivt för W/O-emulsioner (vatten-i-olja) och har utmärkt kompatibilitet med naturliga oljor och växtfetter. Den omättade fettsyrastrukturen gör E494 mer biologiskt kompatibel och lättare att metabolisera. E494 används ofta i kosmetika, personvårdsprodukter och specialiserade livsmedelstillämpningar där naturlig känsla och flexibilitet önskas. Det är särskilt lämpligt för produkter som innehåller vegetabiliska oljor.
Säkerhetsinformation
Säkert vid normala användningsnivåer. Metaboliseras till sorbitan och oljesyra. Omättad fettsyrastruktur gör den mer biologiskt tillgänglig. Kan ha lätt laxerande effekt vid höga doser.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
25 mg/kg kroppsvikt/dag
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Sorbitanmonooleat (E494) har kontroverser relaterade till dess omättade fettsyrakomponent och oxidationskänslighet.
Omättad oljesyrakomponent gör E494 känslig för oxidation och harskhet, vilket kan påverka produktkvalitet och hållbarhet.
Oljesyrakälla kan komma från olika vegetabiliska oljor (oliv, solros, soja) med olika hållbarhets- och allergeniprofiler.
Cis-trans-isomeri i oljesyra kan påverka både emulgeringsegenskaper och biologisk aktivitet.
Oxidationsprodukter från omättad fettsyra kan vara potentiellt hälsoskadliga om produkten lagras felaktigt.
Sorbitan-relaterade laxerande effekter kan vara mer utmärkta för E494 jämfört med mindre lösliga varianter.
Kemisk modifiering av sorbitol genom dehydrering och esterifiering kan vara kontroversiell för naturliga produkter.
Antioxidanter kan behövas för att stabilisera E494, vilket skapar ytterligare tillsatsberör.
ADI-begränsning (25 mg/kg) indikerar att det finns vissa säkerhetsöverväganden som kräver dosbegränsning.
Temperaturkänslighet kan göra E494 svårare att hantera i vissa tillverkningsprocesser.
Begränsad användning i livsmedel jämfört med kosmetika gör E494 mindre välkänt för konsumenter.
Allergiinformation kan vara komplex eftersom E494 kan härröra från soja-, solros- eller andra allergenoljor.
Växtkälla-specificiteten kan skapa förvirring för konsumenter som önskar konsistens i produktursprung.
Miljöpåverkan kan variera kraftigt beroende på oljetyp och odlingsmetoder.
Alternativa naturliga emulgeringsmedel som lecitin från solros eller rapsolja kan konkurrera med E494.
Kombinationseffekter med andra sorbitanestrar kan påverkas av oljesyrans unika egenskaper.
Forskningsdata är mer begränsad för E494 jämfört med mer utförligt studerade emulgeringsmedel.
Regulatoriska krav kan variera mellan länder gällende omättade sorbitanestrar.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the safety of sorbitan monooleate (E 494) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(9):4962.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - sorbitan monooleate. WHO Technical Report Series.
[3] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Sorbitan monooleate. WHO Technical Report Series.
[4] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Sorbitan monooleate.
[5] McClements DJ. Food Emulsions: Principles, Practice, and Techniques. 3rd edition. CRC Press; 2015.
[6] Gunstone FD. Vegetable Oils in Food Technology. 2nd edition. Blackwell Publishing; 2011.