Grundläggande information
Beskrivning
1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror (E477) är syntetiska emulgeringsmedel som framställs genom esterifiering av propylenglykol med olika fettsyror. E477 är gulaktiga till bruna, vaxliknande substanser som är lösliga i fetter och oljor men begränsat lösliga i vatten. Som emulgeringsmedel är de särskilt effektiva för W/O-emulsioner (vatten-i-olja) och används ofta i bakningsprodukter för att förbättra degegenskaper och produktkvalitet. E477 har utmärkt termisk stabilitet och är motståndskraftig mot pH-förändringar. Det fungerar också som degkonditionerare genom att förbättra glutennfitverket och öka degvolym. Propylenglykolesterförbindelser är kompatibla med andra emulgeringsmedel och kan kombineras för att optimera emulsionsstabilitet. E477 används främst i kommersiell bakning, margarin, och specialiserade emulsionsprodukter där hög prestanda och stabilitet krävs.
Säkerhetsinformation
Säkert vid normala användningsnivåer. Metaboliseras till propylenglykol och fettsyror. Propylenglykol är GRAS (Generally Recognized as Safe). Inga kända biverkningar vid normal konsumtion.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
25 mg/kg kroppsvikt/dag
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
1,2-Propylenglykolestrar av fettsyror (E477) har kontroverser relaterade till dess syntetiska natur och propylenglykolkälla.
Syntetisk produktion från petrokemiska råmaterial skapar hållbarhetsfrågor och miljöpåverkan.
Propylenglykol som utgångsmaterial kan komma från fossila bränslen, vilket påverkar hållbarhetsprofilen.
Kemisk esterifiering kan producera spårföroreningar eller biprodukter som inte fullt ut karakteriserats.
Fettsyrakällan kan komma från både växt- och animaliska fetter, vilket påverkar vegetarisk-, vegan- och religiös kompatibilitet.
ADI-begränsning (25 mg/kg) indikerar att det finns vissa säkerhetsöverväganden som kräver dosbegränsning.
Alternativa naturliga emulgeringsmedel som lecitin kan vara mer önskvärda för hälsomedvetna konsumenter.
Produktionsstandarder kan variera mellan tillverkare, vilket påverkar både kvalitet och säkerhetsprofil.
Regulatoriska krav för syntetiska emulgeringsmedel kan vara striktare än för naturliga alternativ.
Transfetter kan bildas i spårmängder under produktionen av fettsyrakomponenten.
Miljönedbrytning av syntetiska propylenglykolestrar kan vara långsam jämfört med naturliga emulgeringsmedel.
Konsumentacceptans kan vara låg för produkter som innehåller syntetiska emulgeringsmedel.
Allergiinformation kan vara otillräcklig eftersom E477 kan härröra från soja-, palm- eller andra allergenkällor.
Forskningsdata är mer begränsad för E477 jämfört med mer utförligt studerade emulgeringsmedel.
Kombinationseffekter med andra syntetiska tillsatser är inte alltid väl dokumenterade.
Industriell optimering för kostnad kan påverka kvaliteten och säkerheten av E477-formuleringar.
Höga produktionskostnader kan begränsa E477 till specialapplikationer och kommersiella användningar.
Konsumentutbildning om skillnader mellan olika typer av syntetiska emulgeringsmedel är ofta bristfällig.
Marknadsföring som 'livsmedelsgodkrapat' kan underspela konsumentbekeympter om syntetiska tillsatser.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the safety of propylene glycol esters of fatty acids (E 477) as a food additive. EFSA Journal 2018;16(1):5143.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - propylene glycol esters of fatty acids. WHO Technical Report Series.
[3] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Propylene glycol esters of fatty acids. WHO Technical Report Series.
[4] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Propylene glycol esters of fatty acids.
[5] Stauffer CE. Emulsifiers in Food Technology. AOCS Press; 1999.
[6] Hasenhuettl GL, Hartel RW. Food Emulsifiers and Their Applications. 2nd edition. Springer; 2008.