Grundläggande information
Beskrivning
Cassiagummi (E427) är en naturlig galaktomannan som utvinns från fröna (endospermen) av Cassia tora och Cassia obtusifolia, växter som tillhör familjen Fabaceae och växer huvudsakligen i Indien, Kina och andra delar av Asien. Cassiagummi består av en mannos-ryggrad med galaktos-sidokedjor, vilket ger det utmärkta förtjocknings- och gelbildande egenskaper. Det har en liknande kemisk struktur som guarjuöl men med en något lägre grad av galaktossubstitution. E427 löses i vatten och bildar viskiösa lösningar som är stabila över ett brett pH-område. Det synergerar väl med andra hydrokolloider som xantangummi och carrageenan för att skapa förbättrade gelegenskaper och stabilitet.
Säkerhetsinformation
Säkert som naturligt växtgummi från livsmedelssäkra Cassia-arter. Kan orsaka milda allergiska reaktioner hos känsliga individer. Kan ha mild laxerande effekt vid höga doser. Inga kända biverkningar vid normal användning.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (anses vara säkert)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Cassiagummi (E427) har måttliga kontroverser relaterade till konfusion med andra Cassia-arter, hållbarhet och kvalitetsvariation.
Förvirring med Cassia-arter är en betydande kontrovers eftersom vissa Cassia-arter (som Cassia senna) innehåller laxerande antrakinoner som kan vara skadliga, medan E427 kommer från säkra arter som Cassia tora och Cassia obtusifolia.
Kvalitetskontroll är kritisk för att säkerställa att cassiagummi inte innehåller föroreningar från andra Cassia-arter eller från antrakinon-rika delar av samma växt.
Hållbarhet och odlingspraktiker varierar kraftigt mellan olika regioner och leverantörer. Vissa odlingsområden kan ha miljöproblem eller ohållbara skördemetoder.
Alternativ som guarjuöl eller fruktkärnmjöl föredras ofta eftersom de har längre säkerhetshistoria och mer etablerade leverantörskedjor.
Bearbetningsstandarder kan variera mellan tillverkare, vilket påverkar renhet och funktionalitet av slutprodukten. Otillräcklig rening kan lämna oönskade föroreningar.
Geografisk begränsning till specifika asiatiska regioner gör cassiagummi sårbart för klimatförändringar, väderextremer och geopolitiska faktorer som kan störa leveranser.
Produktionskostnader kan vara högre än för mer etablerade galaktomannaner på grund av mindre produktionsvolymer och specialiserade bearbetningskrav.
Konsumentmedvetenhet om cassiagummi är låg jämfört med andra växtgummin, vilket kan leda till oro när det upptäcks på ingredienslistor.
Miljöpåverkan från transport över långa avstånd från produktionsområden i Asien till globala marknader bidrar till koldioxidavtryck.
Forskning om långtidseffekter och optimal användning är mer begränsad än för andra galaktomannaner som guarjuöl och fruktkärnmjöl.
Regulatoriska skillnader mellan länder kan påverka godkännanden och användningsnivåer för cassiagummi i olika marknader.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of cassia gum (E 427) as a food additive. EFSA Journal 2018;16(9):5370.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - cassia gum. WHO Technical Report Series.
[3] Whistler RL, BeMiller JN. Carbohydrate Chemistry for Food Scientists. 3rd ed. AACC International; 2017.
[4] JECFA. Evaluation of certain food additives and contaminants - Galactomannans. WHO Technical Report Series.
[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Cassia gum.
[6] Rao PS, Suresh PV. Studies on the galactomannan from seeds of Cassia tora. Int J Biol Macromol. 1999;24(2-3):269-73.