E-nummer E300: Askorbinsyra

Antioxidationsmedel

E300

Grundläggande information

E-nummer:E300
Namn:Askorbinsyra
Kategori:Antioxidationsmedel
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Askorbinsyra, även känd som vitamin C, är ett vattenlösligt vitamin som är essentiellt för människans hälsa. Det förekommer naturligt i många frukter och grönsaker, särskilt citrusfrukter, kiwi, jordgubbar och paprika. Som livsmedelstillsats används det både som antioxidant och som näringsberikare.

Askorbinsyra förhindrar oxidation av fetter och bevara färg och smak i livsmedel. Det är också viktigt för kollagensyntes, immunförsvar och järnabsorption i kroppen. Som antioxidant skyddar det livsmedel från härskning och förlängd hållbarhet.

Säkerhetsinformation

Askorbinsyra är ett essentiellt vitamin och anses mycket säkert. Höga doser (över 1000 mg) kan orsaka magbesvär, diarré eller njursten hos känsliga personer. Överskott utsöndras via urinen.

Maximala tillåtna nivåer

Allmänt:Quantum satis (efter behov)
Köttprodukter:500 mg/kg
Fruktjuice:300 mg/l
Näringsanrikade produkter:Enligt näringsreglering

Dagligt intag

Rekommenderat dagligt intag (RDI):

RDI: 95 mg/dag för kvinnor, 110 mg/dag för män (Nordic Nutrition Recommendations 2023). Rökare behöver ytterligare 40 mg/dag. Som livsmedelstillsats: Quantum satis - ingen ADI-gräns fastställd

RDI är den mängd som rekommenderas för att täcka näringsbehovet hos friska personer. Som livsmedelstillsats har detta ämne ingen säkerhetsgräns eftersom det är ett essentiellt näringsämne.

Forskning och kontroverser

Askorbinsyra är ett av de mest väldokumenterade och säkra livsmedelstillsatsämnena eftersom det är ett essentiellt vitamin. Forskning fokuserar på dess hälsofördelar snarare än säkerhetsrisker.

En viktig säkerhetsaspekt är att askorbinsyra kan reagera med natriumbensoat (E211) under vissa förhållanden (värme, ljus) och bilda bensen, en cancerframkallande förening. Detta har lett till reformuleringar i dryckesindustrin.

Studier har visat att vitamin C kan hjälpa till att förebygga förkylning, stödja immunförsvaret och förbättra järnabsorption. WHO och alla hälsoorganisationer rekommenderar aktivt intag av vitamin C.

Referenser

[1] Nordic Nutrition Recommendations 2023

[2] Livsmedelsverket: C-vitamin och askorbinsyra

[3] EFSA Journal: Scientific Opinion on Ascorbic acid as food additive

[4] Padayatty SJ, Levine M. Vitamin C: the known and the unknown. Oral Dis. 2016;22(6):463-93

[5] WHO/FAO: Vitamin C in Human Nutrition

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.