Grundläggande information
Beskrivning
Koldioxid (CO2, E290) är en naturligt förekommande gas som är en grundläggande komponent i jordens atmosfär och en vital del av koldioxidcykeln. I livsmedelsindustrin används CO2 primärt som kolsyremedel för att skapa kolsyrade drycker, men även som drivgas i sprayprodukter, förpackningsgas för att förlänga hållbarheten, och som kölmedel. CO2 löses lätt i vatten under tryck och bildar kolsyra (H2CO3), vilket ger den karakteristiska syrliga smaken och bubblorna i kolsyrade drycker. Det är också effektivt som naturligt konserveringsmedel eftersom det hämmar tillväxten av många bakterier och jäst genom att sänka pH-värdet. CO2 produceras kommersiellt som en biprodukt från industriella processer eller genom fermentering.
Säkerhetsinformation
Extremt säkert vid normal användning i livsmedel. CO2 är en naturlig komponent i kroppens metabolism. Inga kända negativa hälsoeffekter vid konsumtion i kolsyrade drycker. Kan orsaka rot för zänder vid mycket hög konsumtion av kolsyrade drycker över lång tid.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (anses vara extremt säkert som naturlig kroppskomponent)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Koldioxid (CO2, E290) är praktiskt taget utan säkerhetskontrovers som livsmedelstillsats, men har vissa hälsorelaterade diskussioner kring hög konsumtion av kolsyrade drycker.
Tanderorsion är den primära hälsokoncernen associerad med CO2 i livsmedel. Kolsyra (bildad när CO2 löses i vatten) sänker pH-värdet till cirka 3.7, vilket kan bidra till tandemalje-erosion vid mycket hög och frekvent konsumtion av kolsyrade drycker. Dock är detta primärt relaterat till sockrets och syrors totala effekt snarare än CO2 ensamt.
Magsäckseffekter från kolsyrade drycker, inklusive uppblåsthet och magsäcksirritation, är generellt milda och tillfälliga. Vissa studier antyder att kolsyrade drycker kan påverka magsäckstömning, men detta är vanligtvis inte problematiskt för friska individer.
Kalciumabsorption har undersökts i relation till kolsyrade drycker, med vissa studier som antyder potentiell negativ påverkan på kalciumbalans. Men forskning visar att detta troligen beror på att kolsyrade drycker ersätter mjölk i kosten snarare än direkta effekter av CO2.
Miljöaspekter av CO2-användning i livsmedelsindustrin är komplexa. Medan CO2 är en växthusgås, kommer det CO2 som används i livsmedel ofta från industriella biprodukter eller fermentationsprocesser, vilket gör användningen relativt klimatneutral.
Superkritisk CO2-extraktion, som används för att utvinna aromsystem och andra komponenter, betraktas som en miljövänlig metod jämfört med organiska lösningsmedel och har inga säkerhetskoncern.
Transport- och hanteringssäkerhet av flöjande CO2 i industriella tillämpningar kräver specialutrustning, men detta är en arbetsmiljöfråga snarare än en livsmedelssäkerhetsfråga.
Historiskt har CO2 använts säkert i hundratals år för kolsyrning, med naturlig kolsyrning i vissa mineralvatten som har konsumerats säkert i århundraden.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of carbon dioxide (E 290) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(4):4721.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - carbon dioxide. WHO Technical Report Series.
[3] Reddy A, et al. The pH of beverages in the United States. J Am Dent Assoc. 2016;147(4):255-63.
[4] Tucker KL, et al. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women. Am J Clin Nutr. 2006;84(4):936-42.
[5] Cuomo R, et al. Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2002;14(9):991-9.
[6] FDA. Generally Recognized as Safe (GRAS) - Carbon dioxide. Code of Federal Regulations Title 21.