Grundläggande information
Beskrivning
Natriumtetraborat (E285), även känt som borax, är ett natriumsalt av borsyra som har använts som konserveringsmedel i vissa livsmedel. Det är ett vitt, kristallint pulver som löser sig lätt i vatten och har alkaliska egenskaper. Borax fungerar som konserveringsmedel genom att hämma bakterie- och svamptillväxt, särskilt i kaviar och andra fiskprodukter. Det har också antimikrobiella egenskaper som kan förlänga hållbarheten hos känsliga produkter. Dock är användningen av E285 mycket begränsad och reglerad på grund av toxicitetsfrågor, och det är förbjudet i de flesta livsmedelstyper inom EU. Den enda tillåtna användningen är i äkta kaviar i mycket små mängder.
Säkerhetsinformation
Potentiellt toxiskt vid höga doser. Kan ackumuleras i kroppen och påverka reproduktiv hälsa. Begränsad användning endast i kaviar. Förbjuden i barnmat och de flesta andra livsmedel.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
0,16 mg/kg kroppsvikt/dag (mycket begränsat)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Natriumtetraborat (E285) är en av de mest kontroversiella livsmedelstillsatserna på grund av dess toxicitet och begränsade säkerhetsmarginal.
Reproduktiv toxicitet är den största kontroversen kring borax. Studier visar att bor kan påverka fertilitet, särskilt hos män, genom att minska spermieproduktion och kvalitet vid kronisk exponering.
Ackumulering i kroppen är problematisk eftersom borax elimineras långsamt från kroppen och kan byggas upp över tid. Detta gör det svårt att säkerställa säkra exponeringsnivåer.
Endokrin störning har rapporterats i djurstudier, där borax kan påverka hormonproduktion och reproduktiva funktioner. Mekanismen är inte helt klarlagd men väcker stora säkerhetsfrågor.
Kanslighet hos känsliga grupper som gravida, ammande och barn gör att användningen är särskilt problematisk. Även små mängder kan potentiellt vara skadliga för utveckling.
Alternativa konserveringsmedel finns tillgängliga som är mycket säkrare än borax, vilket ifrågasätter nödvändigheten av fortsatt användning även i traditionella produkter som kaviar.
Regulatoriska skillnader mellan länder skapar förvirring. Medan EU tillåter begränsad användning i kaviar, är borax helt förbjuden som livsmedelstillsats i många andra länder.
Traditionell användning i kaviarproduktion kolliderar med moderna säkerhetsstandarder. Kaviarproducenter argumenterar för traditionens betydelse, medan säkerhetsexperter förespråkar totalförbud.
Analytisk detektion av borax i livsmedel kan vara utmanande vid låga koncentrationer, vilket försvårar övervakning och kontroll.
Konsumentmedvetenhet om borax är låg, och många vet inte att de konsumerar denna potentiellt toxiska substans när de äter kaviar.
Internationell handel med kaviar kompliceras av olika regelverk för borax, vilket kan skapa säkerhetsluckor och orättvis konkurrens.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of sodium tetraborate (borax) (E 285) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(10):3407.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - sodium tetraborate. WHO Technical Report Series.
[3] Price CJ, et al. The developmental toxicity of boric acid in rabbits. Fundam Appl Toxicol. 1996;34(2):176-87.
[4] Ku WW, et al. Boron in reproduction and development. Environ Health Perspect. 1993;101(3):102-12.
[5] Hunt CD. Regulation of enzymatic activity: one possible role of dietary boron in higher animals and humans. Biol Trace Elem Res. 1998;66(1-3):205-25.
[6] European Commission. Commission Regulation on food additives - Borax restrictions. Official Journal of the European Union.