E-nummer E174: Silver

Färgämne

E174

Grundläggande information

E-nummer:E174
Namn:Silver
Kategori:Färgämne
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Silver används som ett exklusivt metalliskt färgämne för att ge en ädel silvergläns till lyxiga livsmedelsprodukter. Det används i form av mycket tunna silverflakes eller -pulver som appliceras som ytbehandling på konfektyr, tårtor och andra premium-produkter.

Silver är en ädelmetall som har använts av människan i tusentals år och är känd för sina antimikrobiella egenskaper. Som livsmedelstillsats används det uteslutande för dekorativa ändamål i mycket små mängder.

På grund av sin höga kostnad används silver huvudsakligen i exklusiva produkter för särskilda tillfällen som bröllop, jubileer och andra högtider.

Säkerhetsinformation

Silver betraktas som relativt säker vid de mycket låga nivåer som används som färgämne. Huvudrisken är argyria - en kosmetisk förändring som ger huden en gråblå färg vid mycket hög exponering över lång tid. Detta är dock inte relevant vid normala livsmedelstillämpningar.

Maximala tillåtna nivåer

Ytbehandling:Quantum satis (men mycket begränsade mängder)

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

0-0,05 mg/kg kroppsvikt per dag

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Silver är relativt okontroversielt som livsmedelstillsats på grund av dess mycket begränsade användning och låga exponering. De huvudsakliga diskussionerna handlar om kostnadseffektivitet och nödvändighet snarare än säkerhet.

Några miljögrupper har ifrågasatt användningen av ädelmetaller i livsmedel från hållbarhetssynpunkt, men EFSA:s säkerhetsbedömning har bekräftat att silver är säkert vid använda nivåer.

Den begränsade användningen gör att silver inte är ett prioriterat ämne för säkerhetsdebatter jämfört med mer vanliga tillsatser.

Referenser

[1] EFSA Journal 2016: Scientific Opinion on the re-evaluation of silver as food additive

[2] WHO/FAO Expert Committee on Food Additives: Evaluation of silver

[3] Drake PL, Hazelwood KJ. Exposure-related health effects of silver and silver compounds. Annals of Occupational Hygiene. 2005

[4] Scientific Committee for Food: Opinion on silver

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.