Grundläggande information
Beskrivning
Aluminium som livsmedelstillsats används som ett metalliskt färgämne för att ge en silver-metallic effekt till vissa livsmedelsprodukter. Det är en lätt, korrosionsbeständig metall som är det tredje vanligaste grundtämnet i jordskorpan.
I livsmedelstillämpningar används mycket fina aluminiumpulver eller -flakes för att skapa dekorativa metalliska effekter, primärt som ytbehandling på konfektyr och dekorativa livsmedelsprodukter.
Aluminium är dock ett ämne som väcker betydande säkerhetsproblem på grund av dess potentiella neurologiska effekter och ackumulering i kroppen.
Säkerhetsinformation
VARNING: Aluminium väcker betydande säkerhetsproblem. Ackumulering av aluminium i kroppen har kopplats till neurologiska problem och har varit föremål för oro angående möjliga kopplingar till Alzheimers sjukdom, även om kausala samband inte är definitivt fastställda. EFSA har fastställt en mycket låg tolerabel veckointag (PTWI) på 1 mg/kg kroppsvikt. Många konsumenter överskrider redan denna nivå genom annan exponering (kokkärl, förpackningar, andra tillsatser).
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
0-1 mg/kg kroppsvikt per vecka (PTWI - Provisional Tolerable Weekly Intake)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Läs mer
Forskning och kontroverser
Aluminium är en av de mest kontroversiella livsmedelstillsatserna på grund av neurologiska säkerhetsproblem. Forskningskontroverserna inkluderar:
Neurologiska risker: Studier har visat att aluminium kan ackumuleras i hjärnvn och har kopplats till neurologisk degeneration. Möjliga kopplingar till Alzheimers sjukdom har debatterats i decennier, även om direkta kausala samband inte är definitivt bevisade.
EFSA:s bedömning 2008 reducerade den tolerabla veckointaget kraftigt från tidigare nivåer baserat på ny neurotoxicitetsforskning. Många experter anser att exponering från alla källor (mat, kokkärl, förpackningar) är för hög.
Livsmedelsindustrin har i stor utsträckning övergett aluminium som färgämne till förmån för säkrare alternativ som silver (E174) eller andra metalliska effekter.
Många länder och regioner överväger att begränsa aluminiumexponering ytterligare, och konsumentgrupper rekommenderar aktivt att undvika produkter som innehåller aluminium.
Referenser
[1] EFSA Journal 2008: Safety of aluminium from dietary intake - CRITICAL ASSESSMENT
[2] WHO: Aluminium in drinking-water and human health
[3] Krewski D, et al. Human health risk assessment for aluminium, aluminium oxide, and aluminium hydroxide. Regulatory Toxicology and Pharmacology. 2007
[4] Yokel RA, McNamara PJ. Aluminium toxicokinetics: an updated mini-review. Pharmacology & Toxicology. 2001
[5] Scientific Committee on Food: Opinion on aluminium in food