E-nummer E160b: Annattoextrakt

Färgämne

E160b

Grundläggande information

E-nummer:E160b
Namn:Annattoextrakt
Kategori:Färgämne
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Annattoextrakt, även känt som bixin och norbixin, är ett naturligt färgämne som utvinns från fröna av annattobusken (Bixa orellana). Denna tropiska växt växer naturligt i Sydamerika och har använts som färgämne av ursprungsbefolkningen i århundraden.

Annattoextrakt ger en karakteristisk orange till gul färg och används i stor utsträckning inom livsmedelsindustrin som ett naturligt alternativ till syntetiska färgämnen. Färgämnet består huvudsakligen av karotenoiderna bixin och norbixin, där bixin är fettlösligt och norbixin är vattenlösligt.

Extrakt kan framställas på olika säder beroende på om man vill få den fettlösliga eller vattenlösliga varianten. Färgen är stabil under normala förvarings- och bearbetningsförhållanden men kan påverkas av extremt höga temperaturer och stark ljusexponering.

Säkerhetsinformation

Annattoextrakt betraktas generellt som mycket säker och är godkänt som naturligt färgämne i de flesta länder. Sällsynta fall av allergiska reaktioner har rapporterats, särskilt hos personer med befintliga livsmedelsallergier. Dessa reaktioner kan inkludera hudutslag, astmasymptom eller magbesvär, men är mycket ovanliga.

Maximala tillåtna nivåer

Smör och margarin:10 mg/kg
Ost:15 mg/kg
Läskedrycker:10 mg/l
Godis:20 mg/kg
Bakverk:10 mg/kg

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

0-6 mg/kg kroppsvikt per dag

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Annattoextrakt är ett av de minst kontroversiella färgämnena eftersom det är helt naturligt och har använts säkert i århundraden. De flesta studier visar på dess säkerhet och acceptabilitet som livsmedelstillsats.

De få rapporterade allergiska reaktionerna har lett till viss uppmärksamhet, men frekvensen är mycket låg jämfört med andra livsmedelstillsatser. EFSA har utvärderat säkerheten och funnit att den fastställda ADI-nivån är säker för alla befolkningsgrupper.

En del konsumenter och företag väljer annatto som ett 'rent' alternativ till syntetiska färgämnen, vilket har lett till ökad användning i naturliga och ekologiska produkter.

Referenser

[1] EFSA Journal 2016: Scientific Opinion on the re-evaluation of annatto extracts as food additives

[2] Yolton RL, et al. The effects of annatto on visual function. Optometry and Vision Science. 1994

[3] Lauro GJ, Francis FJ. Natural food colorants: Science and technology. Marcel Dekker. 2000

[4] WHO/FAO Expert Committee on Food Additives: Toxicological evaluation of annatto extracts

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.