E-nummer E1451: Acetylerad oxiderad stärkelse

Modifierad stärkelse/Förtjockningsmedel

E1451

Grundläggande information

E-nummer:E1451
Namn:Acetylerad oxiderad stärkelse
Kategori:Modifierad stärkelse/Förtjockningsmedel
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Acetylerad oxiderad stärkelse (E1451) är en dubbelt modifierad stärkelse som kombinerar oxidation och acetylering i samma process. Först oxideras stärkelsen med hypoklorit eller väteperoxid för att bryta ned molekylstorleken och introducera karbonyl- och karboxylgrupper, vilket ger lättare lösning och reducerad viskositet. Därefter acetyleras den oxiderade stärkelsen med ättiksyraanhydrid för att förbättra klarhet och stabilitet. Denna kombination skapar en stärkelse med unika egenskaper: låg viskositet vid höga koncentrationer, utmärkt filmbildning, hög klarhet och stabilitet mot retrogradation. E1451 används främst som förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel i produkter där låg viskositet men hög funktionalitet krävs.

Säkerhetsinformation

Mycket säkert som dubbelt modifierad stärkelse. Oxidationsprodukter och acetylgrupper metaboliseras säkert. Bryts ned som vanlig stärkelse. Inga kända biverkningar vid normal användning.

Maximala tillåtna nivåer

allmänt_livsmedel:Quantum satis
filmbildning:Quantum satis
låg_viskositet_produkter:Quantum satis
barnmat:50 g/kg i specialprodukter
allmänt:Enligt god tillverkningssed

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

Ej specificerad (anses vara säkert som modifierad stärkelse)

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Acetylerad oxiderad stärkelse (E1451) har måttliga kontroverser relaterade till dess dubbla kemiska modifiering och oxidationsprocessen.

Oxidationsprocess med hypoklorit eller väteperoxid väcker frågor om säkerhet och miljöpåverkan. Även om moderna processer är säkra, kan restrester av oxidationsmedel eller deras biprodukter vara en oro.

Dubbel kemisk modifiering kombinerar två potentiellt kontroversiella processer. Kritiker argumenterar att så omfattande kemisk bearbetning är onödig och att enklare alternativ borde användas.

Oxidationsbiprodukter som aldehyder och ketoner kan bildas under processen. Även om de flesta elimineras, kan spårmängder kvarstå och potentiellt påverka smak och säkerhet.

Enzymatisk nedbrytning kan vara förändrad på grund av den dubbla modifieringen. Oxiderade strukturer kan vara mer eller mindre tillgängliga för digestiva enzymer.

Näringsaspekter påverkas av oxidation som kan bryta ned vissa näringsämnen i stärkelsen. Även om effekten är minimal, kan det vara relevant för näringstäta produkter.

Miljöaspekter av oxidationsprocessen inkluderar användning av kemiska oxidationsmedel och potentiell bildning av klororganiska föreningar.

Allergenicity kan påverkas av både oxidation och acetylering. Kemisk modifiering kan skapa nya epitoper eller förändra befintliga allergenstrukturer.

Kvalitetskontroll är komplex för dubbelt modifierade produkter. Variationer i oxidationsgrad och acetyleringsgrad kan påverka slutproduktens egenskaper.

Kostnader för dubbel modifiering är högre än för enkel modifiering, vilket kan leda till ekonomiska avvägningar i produktformulering.

Funktionalitet kan vara oförutsägbar i vissa tillämpningar. Den låga viskositeten kan vara fördelaktig i vissa sammanhang men problematisk i andra.

Referenser

[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of acetylated oxidized starch (E 1451) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(10):4879.

[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - acetylated oxidized starch. WHO Technical Report Series.

[3] Kuakpetoon D, Wang YJ. Characterization of different starches oxidized by hypochlorite. Starch/Stärke. 2001;53(5):211-8.

[4] Forssel P, et al. Oxygen permeability of amylose and amylopectin films. Carbohydr Polym. 1997;34(1-2):39-43.

[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Modified food starch.

[6] Wing RE, Willett JL. Water soluble oxidized starches by peroxide reactive extrusion. Ind Crops Prod. 1997;7(1):45-52.

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.