Grundläggande information
Beskrivning
Stärkelseacetat (E1420) är en kemiskt modifierad stärkelse där acetylgrupper från ättiksyraanhydrid har bundits till stärkelsemolekylerna. Denna acetylering förbättrar stärkelsens funktionella egenskaper betydligt: den blir mer klar, har bättre frys-tö-stabilitet, lägre tendens till retrogradation (kristallisering) och förbättrade emulgeringsegenskaper. Acetylgrupper gör stärkelsen mindre känslig för syra och värme jämfört med naturlig stärkelse. E1420 har också bättre textur och munnkänsla, vilket gör den populär i kvalitetsprodukter. Den används främst som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och texturförbättrare i en bred range av livsmedel.
Säkerhetsinformation
Mycket säkert som acetylerad stärkelse. Acetylgrupper metaboliseras till ättiksyra som är naturligt förekommande i kroppen. Bryts ned som vanlig stärkelse. Inga kända biverkningar vid normal användning.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
ADI (Acceptabelt dagligt intag):
Ej specificerad (anses vara säkert som modifierad stärkelse)
ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.
Forskning och kontroverser
Stärkelseacetat (E1420) har relativt få kontroverser som livsmedelstillsats, men vissa aspekter diskuteras.
Acetylering och naturlighet är en vanlig konsumentoro. Även om acetylgrupper är naturliga (ättiksyra), anser vissa konsumenter att kemisk modifiering gör stärkelsen mindre naturlig och därför mindre önskvärd.
Digestibilitet kan vara något förändrad jämfört med naturlig stärkelse. Acetylering kan påverka hur enzymer i tarmen bryter ned stärkelsen, vilket kan påverka glykemiskt respons.
Allergenaspekter relaterade till ursprungsmaterialet (vete, majs, potatis) kvarstår. Glutenfri status måste verifieras om vetestärkelse används som råmaterial.
Processkemikalier från acetylering, särskilt ättiksyraanhydrid, väcker frågor om restrester. Moderna processer säkerställer dock mycket låga nivåer.
Barnmat-restriktioner får vissa föräldrar att undvika produkter med modifierade stärkelser, även om säkerheten är väl etablerad.
Näringsaspekter jämfört med naturlig stärkelse är i princip identiska, men vissa påstår att modifierade stärkelser är mindre näringsraka.
Miljöaspekter av acetyleringskemikalier i produktionen kan vara en oro för miljömedvetna konsumenter.
Kostnader är högre än för naturlig stärkelse, vilket kan driva användning av billigare alternativ med sämre prestanda.
Funktionalitet i olika tillämpningar kan variera. E1420 fungerar utmärkt i de flesta system men kan vara mindre lämplig för vissa specialiserade användningar.
Referenser
[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of starch acetate (E 1420) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(8):4919.
[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - starch acetate. WHO Technical Report Series.
[3] Singh J, et al. Effect of acetylation on some properties of corn and potato starch. Starch/Stärke. 2004;56(12):586-601.
[4] Choi SG, Kerr WL. Water mobility and textural properties of native and hydroxypropylated wheat starch gels. Carbohydr Polym. 2003;51(1):1-8.
[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Modified food starch.
[6] Lawal OS. Composition, physicochemical properties and retrogradation characteristics of native, oxidized and acetylated Dioscorea rotundata starch. Food Chem. 2004;84(3):319-28.