E-nummer E1404: Oxiderad stärkelse

Modifierad stärkelse/Förtjockningsmedel

E1404

Grundläggande information

E-nummer:E1404
Namn:Oxiderad stärkelse
Kategori:Modifierad stärkelse/Förtjockningsmedel
Status:Tillåten i EU

Beskrivning

Oxiderad stärkelse (E1404) är en kemiskt modifierad stärkelse som framställs genom mild oxidation av naturlig stärkelse med natriumhypoklorit eller andra oxidationsmedel. Oxidationsprocessen bryter selektivt ned vissa bindningar i stärkelsemolekylerna och introducerar karboxyl- och karbonylgrupper. Detta resulterar i stärkelse med lägre viskositet, förbättrad klarhet, minskad tendens till retrogradation (kristallisering) och bättre filmbildande egenskaper. E1404 används främst som förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och bindemedel i livsmedel. Den har särskild användning i produkter som kräver klar och stabil konsistens, som såser, soppor och konfektyr.

Säkerhetsinformation

Mycket säkert som modifierad stärkelse. Bryts ned och absorberas som vanlig stärkelse i digestionsystemet. Inga kända biverkningar vid normal användning. Bidrar med kalorier som andra kolhydrater.

Maximala tillåtna nivåer

allmänt_livsmedel:Quantum satis
barnmat:50 g/kg i specialprodukter
modersmjölksersättning:20 g/kg
glutenfria_produkter:Quantum satis
allmänt:Enligt god tillverkningssed

Dagligt intag

ADI (Acceptabelt dagligt intag):

Ej specificerad (anses vara säkert som modifierad stärkelse)

ADI är den mängd som kan konsumeras dagligen under hela livet utan hälsorisk enligt säkerhetsbedömningar.

Forskning och kontroverser

Oxiderad stärkelse (E1404) har mycket begränsade kontroverser som livsmedelstillsats, men vissa aspekter diskuteras.

Oxidationsprocess och kemikalierester är en kvalitetsövervägning. Natriumhypoklorit används vanligtvis för oxidation, och spårmängder av klor kan teoretiskt finnas kvar. EU har strikta gränser för resthalter.

Glykemiskt index kan vara lägre än för naturlig stärkelse på grund av modifieringen, men detta är inte alltid fallet. Personer med diabetes bör behandla E1404 som vanlig stärkelse ur blodsockersynpunkt.

Allergenaspekter relaterade till källmaterialet kan vara relevanta. E1404 kan framställas från vete, majs, potatis eller andra stärkelsekällor. Personer med celiaki måste vara försiktiga om källan är vete.

Näringsvärde jämfört med naturlig stärkelse är i princip densamma, men vissa menar att modifierade stärkelser är mer processade och därför mindre önskvärda ur näringssynpunkt.

Barnmat-användning har diskuterats. Även om E1404 är tillåten i viss barnmat, föredrar många föräldrar produkter utan modifierade stärkelser för små barn.

Miljöpåverkan av oxidationsprocessen, särskilt användningen av klorbaserade oxidationsmedel, kan vara en oro för miljömedvetna konsumenter.

Digestibilitet kan variera något jämfört med naturlig stärkelse. Vissa personer rapporterar lättare magbesvär från modifierade stärkelser, även om vetenskapliga bevis saknas.

Kvalitetsvariationer mellan olika tillverkare kan påverka produktegenskaper. Oxidationsgraden kan variera, vilket påverkar funktionalitet.

Regulatoriska skillnader finns mellan länder. Vissa länder har striktare begränsningar för modifierade stärkelser än EU.

Referenser

[1] EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources. Scientific Opinion on the re-evaluation of oxidised starch (E 1404) as a food additive. EFSA Journal 2017;15(10):4911.

[2] WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives - oxidised starch. WHO Technical Report Series.

[3] Wurzburg OB. Modified starches: properties and uses. CRC Press; 1986.

[4] BeMiller JN. Starch modification: challenges and prospects. Starch/Stärke. 1997;49(4):127-31.

[5] FDA. Code of Federal Regulations Title 21 - Modified food starch.

[6] Ashogbon AO, Akintayo ET. Recent trend in the physical and chemical modification of starches from different botanical sources. Starch/Stärke. 2014;66(1-2):41-57.

Viktigt att veta

Informationen på denna webbplats är endast avsedd som allmän vägledning och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Kontakta alltid kvalificerad vårdpersonal innan du fattar viktiga beslut som rör din hälsa, kost eller nutrition baserat på denna information.