Grundläggande information
Beskrivning
Riboflavin, även känt som vitamin B2, är ett naturligt gul-orangefärgat ämne som är essentiellt för människans hälsa. Det förekommer naturligt i många livsmedel som mjölk, ägg, gröna bladgrönsaker och kött. Som livsmedelstillsats används det både för sin gula färg och som näringsberikare.
Riboflavin är vattenlösligt och känsligt för ljus. Det spelar en viktig roll i energiproduktion och cellmetabolism i kroppen. Som färgämne ger det en naturlig gul till orange nyans.
Säkerhetsinformation
Riboflavin är ett naturligt vitamin och anses helt säkert. Det kan inte överdoseras eftersom överskott utsöndras via urinen. Kan ge stark gul färg på urinen vid höga doser, vilket är harmlöst.
Maximala tillåtna nivåer
Dagligt intag
Rekommenderat dagligt intag (RDI):
RDI: 1,6 mg/dag för vuxna (Nordic Nutrition Recommendations 2023). Som livsmedelstillsats: Quantum satis - ingen ADI-gräns fastställd
RDI är den mängd som rekommenderas för att täcka näringsbehovet hos friska personer. Som livsmedelstillsats har detta ämne ingen säkerhetsgräns eftersom det är ett essentiellt näringsämne.
Läs mer
Forskning och kontroverser
Riboflavin är utan kontroverser eftersom det är ett essentiellt vitamin som kroppen behöver. Forskning fokuserar huvudsakligen på dess hälsofördelar snarare än säkerhetsrisker.
Studier har visat att riboflavin kan hjälpa till att förebygga migrän, stödja ögonhälsa och förbättra energimetabolismen. WHO och andra hälsoorganisationer rekommenderar aktivt intag av riboflavin.
Som livsmedelsfärgämne anses det vara ett av de säkraste alternativen eftersom det också tillför näringsvärde till produkter.
Referenser
[1] EFSA Journal: Scientific Opinion on Riboflavin as food additive
[2] Livsmedelsverket: E101 Riboflavin
[3] WHO: Riboflavin in Human Nutrition
[4] Powers HJ. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am J Clin Nutr. 2003;77(6):1352-60