Varför är salt (högst) viktigt?
Salt behövs för vätskebalans och nervfunktion, men högt intag bör undvikas. Rekommenderat intag är max 5-6g per dag.
Vetenskapliga fakta
- Vissa traditionella konserveringsmetoder kräver mycket salt
- Processade köttprodukter kan innehålla 3-5% salt
- Ostmogning och konservering kräver salt
- Saltad fisk kan innehålla 20-30% salt
- Mineralsalt innehåller andra mineraler utöver natrium
Hälsofördelar
- Konserverar mat och förebygger förgiftning
- Traditionella metoder bevarar näringsämnen
- Vissa saltade produkter ger probiotika
- Kan vara nödvändigt vid extrem värmeutmattning
- Mineralsalt kan bidra med spårämnen
Rekommendationer
Dagligt behov:
Undvik regelbunden konsumtion av extremt saltrika produkter
Bästa källor:
- Betrakta som specialiteter eller kryddor
- Använd i mycket små mängder för smak
- Balansera med lågsaltdagar
- Kombinera med kaliumrika livsmedel
Praktiska tips:
- Lägg saltad fisk i kallt vatten för att minska salthalten
- Använd som smaksättning snarare än huvudingrediens
- Drick extra vatten vid konsumtion
- Överväg saltreducerade varianter
Risker & Kontroverser
Potentiella risker:
- Mycket höga halter kan vara farliga
- Kan orsaka akut blodtrycksstegring
- Risk för natriumförgiftning vid extrema mängder
- Kan utlösa migränattacker hos känsliga
- Påfrestar njurarnas reglering av vätskebalans
Pågående debatter:
- Traditionella konserveringsmetoder vs moderna alternativ
- Kulturell betydelse av saltade delikatesser
- Är extremt lågt saltintag verkligen nyttigt?
- Individuell variation i saltbehov
Vetenskaplig grund
Akut hög saltexponering studeras inom toxikologi. Forskning visar att kroppen kan hantera enstaka höga doser men att regelbundet högt intag är skadligt för kardiovaskulär hälsa.
100
Produkter i listan
5,680
Analyserade produkter
30000.0g
Högsta värde
30000.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
100.0 g
99.1 g
99.0 g
98.2 g
98.2 g
97.0 g
94.0 g
88.5 g
80.0 g
79.9 g
72.1 g
69.0 g
67.6 g
67.5 g
66.9 g
64.2 g
64.2 g
63.2 g
63.2 g
60.9 g
60.2 g
60.0 g
56.9 g
56.2 g
54.8 g
53.7 g
52.0 g
48.9 g
48.8 g
48.4 g
46.9 g
46.8 g
46.5 g
46.4 g
46.4 g
46.0 g
46.0 g
46.0 g
46.0 g
45.2 g
45.0 g
44.2 g
43.4 g
42.6 g
42.1 g
41.1 g
41.0 g
40.5 g
40.1 g
39.9 g
39.8 g
39.6 g
39.5 g
39.1 g
38.9 g
38.9 g
37.2 g
37.2 g
37.0 g
36.9 g
36.9 g
36.7 g
36.7 g
36.6 g
36.5 g
36.3 g
35.7 g
35.6 g
35.3 g
34.8 g
34.5 g
34.2 g
34.1 g
33.4 g
31.7 g
31.7 g
31.7 g
31.0 g
30.2 g
30.2 g
30.0 g
30.0 g
29.9 g
29.7 g
29.6 g
29.5 g